DEUTSCHE WELLE (ediţia în limba greacă), 2 martie 2020 - UE a eşuat în protejarea graniţelor externe, acesta este numitorul comun al comentariilor din presa germană. Un raport confidenţial al Frontex vorbeşte despre valuri de refugiaţi la graniţa turco-elenă.
În presa germană există o mulţime de comentarii despre ceea ce se întâmplă la graniţa turco-elenă, despre reacţiile, dar şi despre răspunderea pe care mulţi comentatori o impută liderilor europeni. O astfel de imputare a răspunderii este încercată de revista Bild care reaminteşte promisiunile şi declaraţiile unor înalţi demnitari ai UE, cum ar fi cele ale cancelarului Merkel şi ale preşedintelui francez Macron, cum că nu trebuie să se mai repete ceea ce s-a întâmplat în anul 2015 şi că este nevoie de o mai bună protecţie a graniţelor externe ale UE.
"Joc cinic al lui Erdogan"
"Când observi cum reacţionează UE la ceea ce se întâmplă la graniţele turco-elene şi cât de nepregătiţi suntem la deschiderea graniţelor de către preşedintele Erdogan ne întrebăm oare politicienii nu au învăţat nimic în 2015? În toate aceste nopţi de negocieri de la Bruxelles cu privire la modul corect de abordare a problemei refugiaţilor, nu a reieşit nicio strategie în cazul unei situaţii de urgenţă? Urmărim neputincioşi cum autorul masacrului din Siria, preşedintele Assad, împreună cu omologul său rus, Putin, îşi bombardează propria populaţie la Idlib, ceea ce produce un nou val de refugiaţi. În afară de apelurile miniştrilor de externe ai UE, Europa nu are răspuns" scrie comentatorul ziarului german. "La fel de neputincioşi îl urmărim pe Erdogan închizându-şi graniţele cu Siria şi trimiţând refugiaţi disperaţi, printre care nu sunt doar sirieni, la graniţele cu Grecia. Statul turc pune la dispoziţie în mod gratuit chiar şi microbuze, un joc cinic al preşedintelui turc".
Ziarul Die Welt foloseşte ca titlu pentru articolul său pe această temă o întrebare care se află pe buzele tuturor oamenilor cu o gândire sănătoasă: "Ce va face acum UE?". "Europenii nu sunt doar nepregătiţi, ci şi divizaţi. În zilele următoare va fi convocat în mod extraordinar un consiliu al miniştrilor de externe al UE. Manfred Weber, europarlamentar al Uniunii Creştin-Democrate, a acuzat UE că a eşuat. El spune că statele-membre au discutat destul, acum miniştrii de interne vor trebui să ajungă la rezultate concrete. Grecia are nevoie urgent de ajutor, iar UE de un plan de aplicare imediată pentru activarea celor 10.000 de poliţişti de frontieră ai Frontex.
Raportul confidenţial al Frontex
Acelaşi ziar dezvăluie un raport confidenţial al Frontex datând din weekendul trecut cu privire la graniţele turco-elene. În mod evident, raportul este destinat celor care iau decizii în UE. Frontex precizează că sunt aşteptate în zilele următoare valuri masive de refugiaţi, iar criza de la graniţele UE se va exacerba. "Va fi dificil de oprit valul masiv de oameni care se află pe drum. De aceea în zilele următoare vor fi intensificate presiunile, chiar şi în cazul în care autorităţile turceşti ar acţiona pentru a împiedica trecerea graniţelor", se semnalează în raport. Potrivit Frontex, "motivul acestei evoluţii se datorează reţelelor de socializare care prin mesaje cresc posibilitatea unor deplasări masive din Turcia la graniţele UE".
Comentatorul Frankfurter Allgemeine precizează că operaţiunea militară a Turciei în Siria este ameninţată cu un fiasco şi poate degenera într-un război între cele două state: "În această situaţie, preşedintele turc a descoperit refugiaţii, pe cei care se află deja în ţară sau pe cei care fac presiuni pentru a intra... şi ce fac UE şi membrii ei? Descoperă din nou ce înseamnă când într-o zonă din vecinătatea ei domină haosul şi ţări, precum Turcia şi Rusia, încearcă să-şi impună interesele fără să aibă în vedere eventuale pierderi. Europa este o parte terţă afectată care eşuează în a-şi apăra interesele. Acest lucru nu mai poate rămâne aşa", subliniază comentatorul german. (Rador)