Presa bulgară: "regele cocainei" a otrăvit un poliţist român sub acoperire
- Paul Ciocoiu
- 4 februarie 2014, 14:19
Evelin Banev “Brendo", supranumit “regele cocainei", este responsabil de moartea unui poliţist român sub acoperire, scrie marţi tabloidul bulgăresc Vseki den, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Românul era un vameş cu ajutorul căruia Brendo transporta cocaina pe Dunăre spre centrul Europei. De fapt însă, bărbatul lucra sub acoperire pentru Poliţia Română şi avea sarcina să culeagă probe pentru activitatea criminală a bulgarului. Se pare că Brendo şi oamenii lui au aflat adevărul şi au decis să-l omoare pe vameş, adaugă publicaţia citată, preluată de Agerpres.
După o întâlnire cu Brendo, românul a fost găsit mort pe o plajă din Golful Dîlboka, pe litoralul bulgăresc al Mării Negre. Lângă trupul neînsufleţit al bărbatului a fost găsit un ambalaj de suc de portocale în care a fost pusă otravă pentru şoareci. Surse din anchetă susţin că poliţistul român a murit în chinuri groaznice.
Acesta este şi unul dintre motivele pentru care România a cerut extrădarea lui Banev. Acesta însă ştie că judecătorii români nu vor avea milă faţă de el şi de aceea face totul posibil să nu fie trimis la Bucureşti, atacând prin recurs decizia Tribunalului din Sofia, mai scrie ziarul. Curtea de Apel din Sofia urmează să se pronunţe în această săptămână cu privire la recursul formulat de Banev.
În ianuarie, Tribunalul din Sofia a aprobat extrădarea în România a lui Evelin Banev pentru a fi judecat pentru trafic de droguri.
În iulie 2013, Banev a fost condamnat în Italia la 20 ani de închisoare pentru rolul său în traficul de cocaină din America de Sud către Italia. Conform justiţiei italiene, Banev şi complicii săi sunt vinovaţi pentru introducerea ilegală a şase tone de cocaină în Italia între 2006 şi 2008.
Anterior, Banev fusese condamnat în Bulgaria la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru spălare de bani.
Evelin Banev a fost reţinut în Bulgaria în mai 2012, în cadrul unei operaţiuni poliţieneşti internaţionale împotriva traficului de droguri. Un număr de 30 de persoane - 15 bulgari, 12 italieni, un român, un georgian şi un sloven - au fost reţinute atunci pe teritoriul mai multor state europene. Brendo a fost extrădat în Italia, unde a fost judecat pentru trafic de droguri, dar se întorcea în Bulgaria pentru şedinţele din cadrul procesului pentru spălare de bani.
La începutul anului trecut, şi România a emis un mandat de arestare pe numele interlopului bulgar. Potrivit unui comunicat de presă, primit de Agerpres. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală, împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul D.C.C.O. - Serviciul Antidrog, au procedat la destructurarea unei grupări infracţionale organizate transfrontaliere, constituită din cetăţeni columbieni, români, bulgari şi italieni, specializată în traficul internaţional de droguri de mare risc, cum este cocaina. O rețea ermetică
Gruparea reprezenta una dintre cele mai active şi ermetice reţele de traficanţi de droguri din Europa, cu membri extrem de violenţi, care, sub coordonarea liderilor - inculpaţii Banev Evelin Nikolov, zis Brendo (48 de ani), şi Radoslav Gheorghiev Atanasov (42 de ani) au organizat transporturi de cocaină de ordinul a sute de kilograme, pe relaţia America de Sud-Europa de Vest. Drogurile erau transportate cu iahturi, transbordate pe vase de transport mărfuri, preluate de pe aceste vase cu bărci de mare viteză şi descărcate în porturi de interes pentru gruparea infracţională.
Inculpaţii au intenţionat ca o parte din drogurile de mare risc, procurate din America de Sud, să fie introduse pe teritoriul Uniunii Europene, folosind ca rută alternativă România - portul Constanţa. În acest context, în cursul lunii aprilie 2012, procurorii D.I.I.C.O.T. au procedat la capturarea cantităţii de aproximativ 50 kilograme cocaină, puritate 93%, introduse de către membrii grupării pe teritoriul României, în scopul comercializării. Valoarea drogurilor de mare risc este de 6 milioane de euro. Suportul tehnic şi informativ al operaţiunii a fost asigurat de către DOS şi SRI. Procurorii D.I.I.C.O.T. au cooperat în interesul soluţionării cauzei cu ofiţerii DEA, din cadrul Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti.
Pe parcursul cercetărilor, procurorii D.I.I.C.O.T. au cooperat şi cu Direcţia Generală de Informaţii a Armatei, din cadrul Ministerului Apărării Naţionale precum şi cu autorităţile judiciare partenere din Grecia, Bulgaria şi Italia. Procurorii D.I.I.C.O.T. au solicitat Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă a inculpaţilor pentru o perioadă de 30 de zile. Faptele inculpaţilor urmează a fi analizate prin raportare la dispoziţiile art. 66 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie, se mai menţiona în comunicatul D.I.I.C.O.T.