Cum să prepari gazpacho? Această supă de legume este cel mai bun mod de a te bucura de un preparat proaspăt, delicios și foarte aromat. De asemenea, poate fi servit ca antreu și astfel să dai startul unei mese reușite. Acest fel de mâncare este și mai bun a doua zi după ce l-ai preparat deoarece aromele au timp să se îmbine perfect.
„Gazpacho a fost un element principal în meniurile noastre de degustare încă de la început, servit în toate variantele și combinațiile posibile din primele zile ale lunii mai până în primele zile ale lunii octombrie. Este un fel de mâncare pe care îmi place să îl servesc la începutul mesei. Este proaspăt, ușor și 100% pe bază de plante, și poate oferi un nivel neașteptat de complexitate” a spus Giorgia Eugenia Goggi, bucătarul-șef al hotelului Masseria Moroseta din Italia.
Gazpacho de legume prăjite
Iată de ce ingrediente ai nevoie:
- 50 g ceapă roșie feliată
- 3 linguri de oțet de vin roșu
- 3 linguri de apă
- 15 frunze de busuioc
- 3 linguri de ulei de măsline extravirgin
- 1 linguriță de chimen măcinat
- Sare, piper negru proaspăt măcinat
Pentru legumele prăjite:
- 400 g ardei, tăiați în bucăți mici
- 700 g roșii San Marzano, tăiate în patru
- 250 g morcovi, curățați de coajă și tăiați în rondele
- 350 g caise, curățate de sâmburi și tăiate în două
- 50 g ulei de măsline extravirgin
- 10 g sare
Pentru servire:
- 100 g zmeură
- 60 g coacăze
- Ulei din frunze de dafin
Mod de preparare:
1. Se prăjesc legumele: Preîncălziți cuptorul la 200C
2. Combinați ardeii, roșiile, morcovii și caisele într-un castron mare. Se stropesc cu ulei, apoi se condimentează cu sare și puțin piper negru proaspăt măcinat și se amestecă bine. Se răstoarnă într-o tavă de copt mare. Nu trebuie să fie apropiate prea tare una de alta, altfel se vor aburi în loc să se prăjească și să se caramelizeze.
4. Se prăjesc timp de 25-30 de minute, amestecând la jumătatea timpului. Legumele trebuie să fie bine fierte, moi și aurii.
5. În timp ce legumele se fierb, se pun feliile de ceapă într-un bol mic și se acoperă cu oțetul și apa. Se lasă la marinat timp de o jumătate de oră.
6. Se mixează: Răstoarnă legumele prăjite într-un blender, împreună cu ceapa și lichidul de la marinat. Se adaugă frunzele de busuioc și trei linguri de ulei, apoi se mixează timp de două minute la viteză mare.
7. Consistența trebuie să fie destul de moale. Adăugați apă până când se ajunge la textura dorită. Este posibil să fie nevoie să ajustați sarea și oțetul, în funcție de cantitatea de apă pe care ați adăugat-o.
8. Se transferă gazpacho-ul într-un recipient, se acoperă cu folie alimentară și se lasă să se răcească complet timp de trei până la patru ore, conform Independent .