Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2011 a fost acordat preşedintei liberiene Ellen Johnson-Sirleaf, compatrioatei sale Leymah Gbowee, care a mobilizat femeie liberiene împotriva războiului civil, şi activistei yemenite pentru drepturile femeilor şi democraţie, Tawakkul Karman, a anunţat Comitetul Nobel, potrivit Reuters
Premiul a fost acordat pentru "lupta paşnică pentru securitatea femeilor, drepturile femeilor şi participarea lor deplină la eforturile de pace". Anunţând acordarea premiului în Oslo, preşedintele Comitetului Nobel, Thorbjoern Jagland, a spus: "Nu putem ajunge la democraţie şi pace durabilă în lume, dacă femeile nu vor avea aceleaşi oportunităţi ca şi bărbaţii, de a influenţa dezvoltarea la toate nivelele societăţii".
Cele trei câştigătoare vor împărţi premiul în bani, în valoare de 1,5 milioane de dolari. Adevărate luptătoare Tawakkul Karman a primit recunoaşterea rolului important pe care l-a jucat în lupta pentru drepturile femeilor din Yemen, în contextul primăverii arabe şi a revoltelor, în "circumstanţe extrem de dificile". Ea a declarat pentru Associated Press că dedică acest premiu "tinerilor revoluţionari din Yemen şi poporului yemenit", relatează BBC.
Sirleaf (72 de ani) a fost aleasă în funcţia de preşedintă a Liberiei, în 2005, la finalul unui război civil care a durat 14 ani. A declarat că va candida doar pentru un mandat, dar acum participă, din nou, în alegeri, săptămâna viitoare.
Gbowee, compatrioata sa, este unul dintre cei mai mari critici ai războiului civil, a mobilizat femeile de diverse religii şi etnii în activismul pentru pace, în parte implementând "o grevă a sexului" şi încurajându-le să participe la alegeri. "A lucrat pentru a creşterea influenţei femeilor în Africa de Vest, în timpul şi după război", menţionează motivaţia juriului. Număr record de nominalizări Comitetul Nobel a primit, anul acesta, un număr record de nominalizări, 241, dintre care 53 sunt din partea unor organizaţii, printre care şi WikiLeaks, siteul fondat de Julian Assange, care a publicat stenogramele informaţiilor clasificate ale ambasadelor americane din întreaga lume, precum şi informaţii legate de războaiele din Irak şi Afganistan, relatează CNN. Anul trecut, premiul a fost câştigat de dizidentul chinez Liu Xiaobo, care nu a putut participa la ceremonie. Activistul politic, critic al regimului comunist de la Beijing, se află în închisoare, condamnat la 11 ani de detenţie, pentru ceea ce guvernul chinez numeşte "incitarea la revoltă contra puterii de stat". Preşedintele american Barack Obama a câştigat premiul Nobel, în 2009, pentru "eforturile sale extraordinare de a întări diplomaţia internaţională şi cooperarea între naţiuni". Candidaturi în 2011
Printre nominalizaţii de anul acesta s-a numărat şi o blogeriţă din Tunisia, Lina Ben Mhenni, care a criticat guvernul tunisian înainte de revoltele din această ţară. Dacă ar fi câştigat premiul, ar fi fost un semn al recunoaşterii naturii pacifiste a protestelor din "primăvara arabă", relata Euronews.
Evenimentele din Egipt au fost în atenţia comitetului care decide câştigătorul premiului. Israa Abdul-Fattah este o activistă din Egipt care susţine că nu e cu nimic diferită faţă de alţi militanţi pentru drepturile omului. Totuşi, ea a fost nominalizată. Recunoaşterea eforturilor sale ar fi putut ajuta mişcările pro-democraţie din ţări precum Siria şi Yemen.
Un post de televiziune norvegian, care a anticipat corect, doi ani la rând, câştigătorul premiului Nobel pentru Pace, a anunţat, ieri, că personalitatea care va primi distincţia va fi Ellen Johnson Sirleaf. Este prima femeie aleasă ca şef de stat în Africa. A devenit preşedinte al Liberiei, după 14 ani de război civil. O altă candidată a fost Sima Samar, prima femeie care a devenit ministru în Afganistan. Doctoriţa este şi preşedinte al Comisiei Independente Afgane pentru Drepturile Omului.
America Latină a a avut, de asemenea, trei candidaţi, inclusiv grupul dizident "Femei în Alb". A fost înfiinţat în urmă cu opt ani, în Cuba, de soţiile şi rudele celor care au fost, până nu de mult, deţinuţi politici. Sunt cunoscute pentru protestele pacifiste pe care le-au organizat pe străzile din Havana.
CITIŢI ŞI:
- Câştigătorul premiului Nobel pentru literatură, ignorat de români în 2003
- Tomas Tranströmer, câştigătorul Premiului Nobel pentru Literatură 2011
- Premiul Nobel pentru Chimie, acordat unui profesor evreu pentru descoperirea cvasi-cristalelor
- Unul dintre laureaţii premiului Nobel pentru Medicină a murit acum trei zile de cancer| VIDEO
- Premiul Nobel pentru Medicină 2011, pentru cercetări asupra sistemului imunitar