Evenimentul Zilei > Actualitate > Premiile Emmy, văzute de Ion B.: „El calcă pe covorul roşu, iar eu culeg chiştoace”
Premiile Emmy, văzute de Ion B.: „El calcă pe covorul roşu, iar eu culeg chiştoace”

Premiile Emmy, văzute de Ion B.: „El calcă pe covorul roşu, iar eu culeg chiştoace”

Eroul lungmetrajului "Lumea văzută de Ion B.", distins cu Premiul Emmy la New York, trăieşte într-un demisol şi spune că a auzit de succesul filmului la un radio găsit la gunoi.

După ce a cucerit-o pe Angelina Jolie la Paris cu colajele sale, Ion Bârlădeanu a ajuns faimos şi peste Ocean. Pentru exotism şi luciditate, filmul "Lumea văzută de Ion B." a fost distins, luni seara, la New York, în cadrul celei de-a 38-a ediţii a galei organizate de International Academy of Television Arts & Sciences, cu Premiul Emmy la categoria "Arts Programming".

Lungmetrajul realizat de HBO, în regia lui Alexander Nanau, prezintă viaţa lui Ion Bârlădeanu, un bărbat de 64 de ani, scos din mizerie de colajele pe care le-a realizat timp de mai bine de 30 de ani cu poze decupate din ziare şi reviste.

Descoperit la o ghenă de pe Moşilor, a ajuns cunoscut în toată Europa. La începutul anului, o expoziţie la Paris, unde a întâlnit-o şi pe celebra actriţă americană Angelina Jolie, l-a aruncat pe culmile gloriei, primind elogii din toate părţile. Ajuns acasă, un scandal iscat între cei care l-au descoperit l-a trimis de unde a plecat, la fel de sărac. Nu ştie prea multe despre Premiile Emmy, dar crede că "sunt ceva bani la mijloc".

"Cum să nu mă simt jignit?"

Ieri, Ion Bârlădeanu a aflat că a ajuns vedetă şi în America în subsolul ticsit cu ziare şi valize adunate de la ghenă. Aici locuieşte de vreo 3 luni, de când regizorul Alexander Nanau l-ar fi dat afară din locuinţa pe care i-a închiriat- o pe George Vraca: "Am făcut ciorbă şi am ascultat radioul. Dimineaţă, uite, măgăoaia aia, la ea am auzit. La gunoi am găsit-o!". Dacă s-a bucurat?: "Stai un pic să mai iau o gură de bere. Broasca nu cântă şi pe uscat".

E înconjurat de cutii de bere goale: "Nu sunt fericit, din cauza filmului". Ar fi vrut şi el să ajungă în America:" Dom’le, e cam departe cu aerul ăsta! Dar se duce unul ca ăsta, care nu are nicio valoarea în film, doar pentru că i-am dat eu voie. Aici mă enervez, îmi vine să mă iau la palme, îmi vine să-l înjur pe Dumnezeu. Cum să nu mă simt jignit? El calcă pe covorul roşu, iar eu culeg chiştoace de pe stradă?", încearcă să se victimizeze artistul.

"La vară vreau să mă angajez scriitor pe cruci"

E necăjit când îşi vede numele prin ziare, iar cel care a ajuns în America nu i-a dat niciun telefon: "Eu mă duc seara să-mi iau câte o bere şi mai dau peste câte o revistă. Şi văd: critic din Finlanda, din Turcia, din America – «Filmul de succes al lui Ion B.» Apoi, încearcă să pară indiferent: " Şi, ca să fiu cinstit, filmul lui nu e chiar aşa de bun, m-am dat eu în spectacol".

În ultima perioadă, recu noaş te, şi-a cam făcut de cap. A mai lucrat cu ziua, a mai adunat un fier vechi de pe la gunoaie: "Am mai băut câte o bere, am mai fost prin parc, am mai ciopârţit nişte poze". Pentru anul viitor însă are un scop precis: "La vară vreau să mă angajez scriitor pe cruci, să bat litere pe cruci".

Încă se gândeşte la Angelina Jolie, dar n-are numărul ei, că i-ar telefona, să vadă şi ea cum trăieşte un artist internaţional: "E nepoata mea, clar. Am auzit că e prin Ungaria. Dacă aveam eu bani, trăgeam o fugă până acolo. «Eu sunt, doamnă, Ion Bârlădeanu»". Tot la anul, dacă strânge bani, are de gând să plece în Franţa, "să mă fac gunoier vreo două zile". Rudele nu l-au mai căutat, voiau doar bani.

O floare şi doi grădinari

Bani, spune artistul, ar vrea să ia de pe urma celebrităţii sale şi regizorul Alexander Nanau, cu care a avut o relaţie bună până în august. Acesta îi închiriase un apartament pe George Vraca, după ce se certase cu galeristul Dan Popescu, cel care l-a promovat şi încă îi gestionează lucrările: "Astă-vară, când Nanau m-a dat afară, mi-a zis: «Nea Ioane, pa! Vorbim peste 30 de ani»! M-a minţit. Şi-a văzut sacii în căruţă şi m-a lăsat".

Spăşit, nea Ion a reînnodat relaţia cu Dan Popescu, pe care-l acuzase că se foloseşte de lucrări. Acesta i-a oferit gazdă în demisolul unei clădiri din zona Piaţa Romană. Camera e un pic mai mare decât un lift, însă artistul are planuri de extindere: "Nu-mi mai trebuie palate, am o cameră lângă şi vreau să o fac de oaspeţi, iar asta în care stau să fie atelier".

Trei dorinţe mai are: "Să am o bere lângă mine, o foarfecă şi să fac colaje". Dan Popescu spune că îi felicită pe producătorii filmului pentru această reuşită: "E un proiect pe care la început l-am susţinut şi eu, dar de care, din motive mioritice, m-am îndepărtat". Alexander Nanau n-a putut fi contactat pentru a-şi spune punctul de vedere.

"La vară vreau să mă angajez scriitor pe cruci, să bat litere pe cruci.",
ION BÂRLĂDEANU, artist

CEI MAI BUNI

Câştigătorii Premiilor Emmy de anul acesta

Categoria Arts Programing "Lumea văzută de Ion B." – HBO România şi Alexander Nanau Productions (România)
Cel mai bun actor:
Bob Hoskins ("The Street") – ITV Studios, Marea Britanie
Cea mai bună actriţă: Helena Bonham Carter ("Enid"), Carnival Film & Television (Marea Britanie)
Categoria Copii şi Tineret
"Shaun the Sheep" – Aardman Animations / WDR & WDR mediagroup GmbH / BBC (Marea Britanie)
Comedie
"Traffic Light" – Kuperman Productions / Keshet Broadcasting (Israel)
Documentar: "Mom and the Red Bean Cake" – Munhwa Broadcasting Corporation (Coreea de Sud)
Serial dramatic:
"The Street" – ITV Studios (Marea Britanie) Non-Scripted
Entertainment "CQC" – Eyeworks Cuatro Cabezas SA (Argentina)
Telenovelă
"My Love" – Plural Entertainment (Portugalia)