Premiile Academiei - Directivele corectitudinii politice. Oscar 2019, un Eurovision mai pervers

Premiile Academiei - Directivele corectitudinii politice. Oscar 2019, un Eurovision mai pervers

De mai bine de un deceniu, Gala Premiilor OSCAR s-a transformat dintr-o platformă a discursului liber, prin intermediul căreia se puteau promova şi valori ale unor comunităţi marginalizate anterior (afro-americani, femei, LGBT etc), într-una extrem de radicalizată. Astfel că, de cel puţin trei ani, ne confruntăm cu o răsturnare a abordărilor, în selecţia şi acordarea premiilor. Iar discriminarea pozitivă a devenit politică ofi cială a „Academiei”.

Ediţia de anul acesta nu a făcut excepţie. Mai mult chiar, a confirmat reţeta de succes pentru obţinerea statuetei de aur: poveşti despre personaje de culoare (eventual gay), femei de culoare, poliţişti de culoare, cântăreţ gay interpretat de un actor american cu origini egiptene, fiu de imigranţi, şi, bineînţeles, Lady Gaga, care spune depre ea că nu este lesbiană, ci doar o „femeie liber cugetatoare”, pentru că nu contează dacă se cuplează cu bărbaţi sau femei.

„Green book” – o poveste despre afro-americani, LGBT şi discriminare

Marele căştigător, filmul „Green Book”, în regia lui Peter Farrelly, spune povestea unui bodyguard italo-american care lucra în baruri deţinute de mafioţi şi a devenit şoferul unui pianist afro-american (gay) în anii ’60, cu ocazia unui turneu susţinut de acesta în sudul segregaţionist al Statelor Unite.

Ne puteți urmări și pe Google News

Producţia este realizată după un scenariu original semnat de Nick Vallelonga, Brian Hayes Currie şi Peter Farrelly, iar rolul principal a fost interpretat de Viggo Mortensen. „Green Book” s-a impus în total la trei categorii de premii: „cel mai bun film”, „cel mai bun actor în rol secundar” (Mahershala Ali) şi „cel mai bun scenariu original”.

„Bohemian Rhapsody” şi fiul unor imigranţi musulmani, care l-a interpretat pe gay-ul Fredy Mercury

Cele mai multe trofee au fost obţinute însă de filmul „Bohemian Rhapsody”, o producţie a studioului 20th Century Fox, care a câştigat patru premii (cel mai bun actor în rol principal - Rami Malek - cel mai bun montaj, cel mai bun montaj de sunet şi cel mai bun mixaj de sunet). Este vorba despre viaţa îndrăgitului cântăreţ Fredy Mercury, cunoscut şi pentru înclinaţiile sale gay. „Sunt fiul unor imigranţi din Egipt”, a declarat Malek, primul actor de origine egipteană care câştigă un Oscar, la ceremonia de duminică. „Sunt prima generaţie americană şi o parte din povestea mea se scrie chiar acum”, a adăugat vedeta. Urarea „break a leg”, folosită de actorii din mediul anglo-saxon, era să se întâmple la propriu, pentru că actorul din „Bohemian Rhapsody” tocmai primise premiul pentru „Cel mai bun actor” atunci când a fost surprins de fotografi în timp ce cădea de pe scenă.

Nu putea să lipsească Lady Gaga

Lady Gaga şi-a adăugat în palmares şi premiul Oscar, după ce a triumfat duminică seară la categoria „cel mai bun cântec original”, cu piesa „Shallow”, interpretată în duet cu Bradley Cooper şi extrasă de pe coloana sonoră a filmului „A Star Is Born”.

 

Rozul a fost la putere

Multe vedete au ales pentru această gală rozul, în toate nuanţele imaginabile, de la cel pudrat, care a putut fi admirat în ţinuta lui Marie Kondo, până la cel aprins, purtat de Reem Acra.

Până şi veterana Helen Mirren a ales o îndrăzneaţă ţinută din tul roz aprins, în timp ce starul din „Forever”, Maya Rudolph, a purtat o amplă rochie de aceeaşi culoare, cu model floral şi volane, la care a asortat o capă. Chiar şi starul din „Aquaman”, Jason Momoa, s-a alăturat acestui trend, făcându-şi apariţia pe covorul roşu într-un costum Fendi, de culoare roz deschis, creat de Karl Lagerfeld, însoţit de soţia sa, Lisa Bonet, într-o ţinută în aceeaşi culoare, creată tot de regretatul designer.

În ceea ce priveşte bărbaţii, marea majoritate a optat pentru ţinute clasice - costum sau frac de culoare neagră - excepţiile notabile fiind Billy Porter, care a ales o extravagantă rochie-frac din catifea neagră.

 

Lista câştigătorilor

● Cel mai bun film: „Green Book”

● Cel mai bun regizor: Alfonso Cuaron („Roma”)

● Cel mai bun actor în rol principal: Rami Malek („Bohemian Rhapsody”)

● Cea mai bună actriţă în rol principal: Olivia Colman („The Favourite”)

● Cel mai bun actor în rol secundar: Mahershala Ali („Green Book”)

● Cea mai bună actriţă în rol secundar: Regina King („If Beale Street Could Talk”)

● Cel mai bun film străin: „Roma”

● Cel mai bun lungmetraj de animaţie: „SpiderMan: Into The Spider-Verse”

● Cea mai bună scenografie: „Black Panther”

● Cel mai bun scenariu adaptat: „BlacKkKlansman”

● Cel mai bun scenariu original: „Green Book”

● Cea mai bună imagine: „Roma”

● Cel mai bun montaj: „Bohemian Rhapsody”

● Cea mai bună coloană sonoră: „Black Panther”

● Cel mai bun cântec original: „Shallow” (din filmul „A Star Is Born”)

● Cel mai bun montaj de sunet: „Bohemian Rhapsody”

● Cel mai bun mixaj de sunet: „Bohemian Rhapsody”

● Cele mai bune efecte vizuale: „First Man” Cel mai bun machiaj/ cea mai bună coafură: „Vice”

● Cele mai bune costume: „Black Panther”

● Cel mai bun scurtmetraj animat: „Bao”

● Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune: „Skin”

● Cel mai bun lungmetraj documentar: „Free Solo”

● Cel mai bun scurtmetraj documentar: „Period. End of Sentence”.