Premierul Ucrainei, Denis Șmihal, a susținut în cursul zilei de joi că țara lui ar fi recunoscătoare României dacă ar recunoaşte la nivel oficial Rusia ca stat sponsor al terorismului.
Shmyhal a mulțumit țării noastre pentru tot eforul depus până acum în ajutorarea Ucrainei, însă a precizat că Ucraina ar aprecia dacă România i-ar susține în inițiativa de a exlude Rusia din Organizația de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN).
Ucraina cere României să recunoască oficial Rusia ca stat sponsor al terorismului
Declarațiile sale au fost făcute în cursul zilei de joi, în timp ce se afla la inaugurarea noului punct de trecere a frontierei de la Vicovu de Sus-Krasnoilsk. În acest context, premierul ucrainean a subliniat că noi puncte de trecere a frontierei reprezintă unul dintre prioritățile guvernului ucrainean. Acest fapt arată o apropiere între statele noastre și confirmă drumul Ucrainei spre calea europeană, a mai spus acesta.
„Ne-am întâlnit într-o perioadă foarte dificilă pentru Ucraina, în care agresorul distruge toată infrastructura critică a Ucrainei, mai ales că se apropie iarna.
Suntem recunoscători părţii române pentru susţinerea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei”, a spus Denis Șmihal. El a adăugat cățara noastră îi susține în lupta împotriva agresorului rus, dar susține și ideea formării unui tribunal internaţional şi parcursul ţării spre viitor.
„Am fi recunoscători României dacă ar recunoaşte la nivel oficial Rusia ca stat sponsor al terorismului şi ne-ar susţine în iniţiativa noastră de a exclude Rusia din OCEMN”, a spus premierul Ucrainei.
Noi puncte de frontieră, o prioritate pentru Ucraina
Denis Șmihal a precizat că odată cu începerea războiului de către Rusia, orientarea spre Occident a devenit o parte importantă pentru Ucraina și tocmai de aceea deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei reprezintă o prioritate pentru guvernul Ucrainei.
El a susținut că deja au fost reconstruite un număr de puncte de trecere a frontierei la graniţa cu Polonia, inclusiv în regiunea transcarpatică, cu Slovacia.
Premierul ucrainean a ținut să sublinieze că cel mai mare progres a fost făcut odată cu deschiderea frontierei cu România. El l-a catalogat ca un proiect ambițios prin care a fost deschis „primul punct de trecere a frontierei care a fost construit de la zero”, potrivit știripesurse.ro.