Evenimentul Zilei > Politica > Premierul Republicii Moldova, pe urmele „neamestecului” lui Ceaușescu
Premierul Republicii Moldova, pe urmele „neamestecului” lui Ceaușescu

Premierul Republicii Moldova, pe urmele „neamestecului” lui Ceaușescu

Premierul moldovean Ion Chicu a declarat că nu-l „privește” părerea președintelui român Klaus Iohannis despre activitatea guvernului său.

Pe 16 ianuarie, la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a anunțat, la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați la București, că România va continua în relația cu Republica Moldova doar proiectele de sprijin care sunt dedicate direct cetățenilor, proiectele cu impact la nivel local și cele de interconectare strategică. Vom relua cooperarea deplină doar atunci când vom vedea la nivel guvernamental acțiune concretă îndreptată spre continuarea parcursului european, a procesului de reformă, cu precădere în domenii precum justiția, administrația și combaterea corupției, de natură să asigure un parcurs democratic și predictibilitate în plan intern și extern”, a spus președintele.

Ulterior, pe 19 ianuarie,  într-un interviu pentru Europa Liberă, premierul moldovean a spus că aceste critici venite de la București sunt motivate politic. „Noi avem relaţii foarte bune şi cu România, dar nu vrem ca ele să fie afectate de interesele electorale ale unor politicieni, a declarat Ion Chicu.

O zi mai târziu, pe 20 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă la Chișinău, întrebat de jurnaliști ce crede despre declarațiile Președintelui României, Ion Chicu a spus că „ce-l interesează pe Klaus Iohannis pe mine mai puțin mă privește.” Conform jurnal.md, premierul moldovean a declarat că pentru el „este important ca toți cetățenii Republicii Moldova să fie convinși că Guvernul lucrează pentru ei. Ce îl interesează pe Klaus Iohannis pe mine mai puțin mă privește.