Premierul olandez Mark Rutte a afirmat vineri că președintele rus Vladimir Putin „nu se va opri în Ucraina dacă nu îl oprim acum”.
În discursul său în fața Adunării Generale a ONU, Rutte a insistat că „agresiunea Rusiei trebuie oprită” și a afirmat că atacul Moscovei asupra Ucrainei nu a fost provocat. El a promis că va continua să susțină Ucraina și să îi ofere asistență militară suplimentară, care „funcționează”.
Oficialul olandez a adăugat că discursul recent al lui Putin privind mobilizarea și pregătirea de a folosi „orice mijloace” pentru a proteja Rusia este un semn de „panică" și „slăbiciune", susținând că Putin este conștient că pierde conflictul, a insistat Rutte, relatează Baha.
Președintele CE: Kremlinul luptă împotriva unui inamic imaginar
În timpul discursului său la Adunarea Generală a ONU, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat vineri că Kremlinul luptă împotriva unui „'inamic imaginar'”, întrucât Occidentul nu dorește război și conflict cu Moscova.
El a acuzat Moscova de „războiul său hibrid'', care include violențe armate și „minciuni otrăvitoare'', precum și de alte crime de război, afirmând că ONU a fost întotdeauna pentru a pune capăt ororii pe tot globul. Michel a declarat că Kremlinul încearcă, „sperăm că în zadar”, să mobilizeze lumea împotriva „inamicului său imaginar”, adăugând că Moscova este de asemenea vinovată pentru problemele alimentare și subliniind că ar trebui să deblocheze porturile.
El a calificat politica Kremlinului drept „imperialism”, referindu-se la aceasta ca fiind la baza acestui război care vizează Kievul și care sfidează dreptul internațional. Michel a mai spus că Moscova folosește centrala nucleară din Zaporojie ca bază militară și a condamnat amenințările sale nucleare.
Charles Michel a cerut, de asemenea, ca Rusia să fie suspendată din Consiliul de Securitate al ONU.
NATO: Rusia este conștientă că va avea o reacție „severă” în cazul utilizării armelor nucleare
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri, într-un interviu pentru CNN, că Moscova este conștientă că vor urma „consecințe severe”, dacă va opta să folosească arme nucleare în Ucraina.
„Nu voi detalia exact cum vom reacționa, asta depinde de ce fel de arme de distrugere în masă ar putea folosi”, a afirmat Stoltenberg.
Deși șeful NATO consideră că „probabilitatea oricărei utilizări a armelor nucleare este încă scăzută”, el a subliniat că Alianța trebuie să ia în serios amenințările nucleare, devreme ce „consecințele potențiale sunt atât de mari”.