Premierul Nicolae Ciucă despre aderarea României la OECD: „Este un obiectiv major de politică externă după aderarea la Uniunea Europeană și NATO“

Premierul Nicolae Ciucă despre aderarea României la OECD: „Este un obiectiv major de politică externă după aderarea la Uniunea Europeană și NATO“ Sursa foto: Razvan Valcaneantu \EEC

Guvernul României a inițiat o serie de consultări cu mediul de afaceri în vederea aderării țării noastre la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), cel mai puternic for economic la nivel mondial. După 18 ani de așteptare, reprezentanții organizației au acceptat începerea discuțiilor în vederea aderării României.

România și-a depus candidatura pentru a obține statutul de membru încă din 2014 și a reînnoit-o apoi periodic. În decembrie 2022, reprezentanții OECD au decis începerea discuțiilor în vederea aderării țării noastre.

„ Dezbaterile din cadrul acestui eveniment organizat de Guvernul României va reuni înalţi reprezentanţi ai OCDE, ai echipei guvernamentale şi peste 70 de reprezentanţi ai mediului de afaceri, care a contribuit decisiv la performanţa economică a României în cursul anului 2022, în care Produsul Intern Brut al României a crescut cu 50 miliarde euro faţă de anul precedent, adică o majorare semnificativă cu 4,9%.

Apreciez deschiderea cu care participanţii la eveniment au acceptat invitaţia noastră şi susţinerea manifestată pentru acest format de discuţii inclusiv de către secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, care va adresa un mesaj celor prezenţi la discuţii”, a declarat Nicolae Ciucă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Obiectiv major

Premierul a spus că aderarea României la OCDE este un obiectiv major de politică externă. „După o așteptare care a durat 18 ani, anul trecut România a fost invitată să înceapă procesul de aderare la OCDE. Este vorba despre cea mai puternică organizație de cooperare economică existentă la nivel global, având sub umbrela sa state care reprezintă peste 70 % din comerțul mondial și aproximativ 90% din valoarea investițiilor de capital.

Aderarea României la OCDE a devenit un obiectiv major de politică externă și un obiectiv strategic de țară, după aderarea la Uniunea Europeană și Alianța Nord-Atlantică, iar deschiderea discuțiilor de aderare este o recunoaștere a potențialului nostru de dezvoltare. Totodată, reprezintă un vot de încredere important acordat României, pe care trebuie să îl valorificăm“, a mai spus Nicolae Ciucă.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Criterii de aderare

Criteriile pentru dobândirea statutului de membru OECD se referă la: existenţa unei economii de piaţă şi a unei democraţii funcţionale; dimensiunea şi importanţa economică a statului candidat; principiul beneficiului reciproc pentru OECD şi statul candidat; considerente globale referitoare la asigurarea echilibrului geografic între membrii organizaţiei.

În acest condiții mediul de afaceri are un rol important în atingerea obiectivelor României. „Mediul de afaceri reprezintă un vector important în modernizarea României, iar pentru aceasta ne dorim un parteneriat onest, solid și deschis.

La nivelul OCDE, mediul de afaceri joacă un rol esențial, având o contribuție directă în analizarea și revizuirea standardelor, oferind perspective convergente ale diferitelor industrii asupra problemelor globale cu impact în economie și societate.

Suntem conștienți de faptul că, pentru a asigura în viitor dezvoltarea durabilă a României, avem nevoie de o economie solidă, bazată pe cunoaștere și inovare“, a mai spus Nicolae Ciucă, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.