Previziunile BNR pentru anul 2023. Inflația va scădea simțitor în următoarele luni. Creșterea economică, afectată de războiul din Ucraina

Previziunile BNR pentru anul 2023. Inflația va scădea simțitor în următoarele luni. Creșterea economică, afectată de războiul din Ucraina BNR Sursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

Reprezentanții BNR spun că rata anuală a inflației va ajunge la nivelul de o cifră în acest an. Piața va rămâne însă instabilă, iar războiul din Ucraina va afecta creșterea economică a României.

Rata anuală a inflației a ajuns, în decembrie 2022, în România la 16,34%, mult peste nivelul prognozat. Creșterea a fost determinată de majorarea prețurilor alimentelor, dar și de scumpirea mai pronunțată a mărfurilor nealimentare și a serviciilor.

Inflația va scădea

Potrivit Băncii Naționale a României, rata anuală a inflației va scădea probabil în primul trimestru al acestui an și va ajunge la nivelul de o cifră în trimestrul al treilea al anului 2023, ca efect al prelungirii schemelor de plafonare și compensare a prețurilor la energie până la 31 martie 2025.

„Potrivit noilor informaţii şi evaluări, rata anuală a inflaţiei va scădea probabil în trimestrul I din 2023 în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu, dar va coborî semnificativ mai alert ulterior, ajungând la nivelul de o cifră încă din trimestrul III al anului curent, ca efect al prelungirii schemelor de plafonare şi compensare a preţurilor la energie până la 31 martie 2025, concomitent cu modificarea caracteristicilor acestora începând cu 1 ianuarie 2023.

Ne puteți urmări și pe Google News

S-a reamintit că prognoza publicată în Raportul asupra inflaţiei din noiembrie 2022, având ca prezumţie sistarea schemelor de plafonare în luna septembrie 2023, anticipa o descreştere graduală a ratei anuale a inflaţiei până în semestrul I 2024, dar mai accentuată ulterior, implicând un nivel de 11,2% al acesteia în decembrie 2023, însă de 4,2% la finele orizontului prognozei - situat totuşi uşor deasupra intervalului ţintei", se arată în Minuta şedinţei BNR din 10 ianuarie.

Creștere economică mai mică

Cele mai recente date ale BNR arată însă o încetinire a creșterii economice în trimestrul al patrulea din 2022, pe fondul prelungirii războiului din Ucraina și al extinderii sancțiunilor asociate.

„S-a observat că din partea poziţiei ciclice a economiei sunt de aşteptat, totuşi, presiuni inflaţioniste mai intense decât cele anticipate anterior, în condiţiile în care noile evaluări indică o încetinire progresivă a creşterii economiei în trimestrul IV 2022 - trimestrul I 2023 - sub impactul prelungirii războiului din Ucraina şi al extinderii sancţiunilor asociate“, se mai arată în documentul BNR.

Multă instabilitate

În ultimele două luni ale anului, moneda națională a avut o tendință de apreciere față de euro, dar și față de de dolarul american. Potrivit reprezentanților BNR, piața va rămâne în continuare extrem de volatilă.

„Războiul din Ucraina și sancțiunile asociate continuă însă să genereze incertitudini și riscuri considerabile la adresa perspectivei activității economice, implicit a evoluției pe termen mediu a inflației, prin efectele posibil mai mari exercitate asupra puterii de cumpărare și încrederii consumatorilor, precum și asupra activității, profiturilor și planurilor de investiții ale firmelor, dar și prin potențiala afectare mai severă a economiei europene globale și a percepției de risc asupra economiilor din regiune, cu impact nefavorabil asupra costurilor de finanțare“, se mai arată Minuta BNR.