Premierul Meloni: „Italia este cea mai de încredere ţară din zona euro”

Sursa foto: EPA/LUCA ZENNARO

Premierul Meloni a ţinut un discurs la adunarea generală a Assolombarda (cea mai mare asociație teritorială a întregului sistem antreprenorial din țară) în timpul căruia a vorbit despre creşterea ţării, precizând că Italia se află într-o fază de creștere economică, fiind cea mai de încredere ţară din zona euro.

„Italia a avut o redresare post-Covid care ne arată o economie care crește peste așteptări, cu o prognoză ascendentă estimată de +1,2% în 2023, o creștere mai mare decât media UE, mai mare decât principalele economii continentale: 0,7% pentru Franţa, 0,2 când e bine pentru Germania. Demonstrăm o fiabilitate mai mare decât restul zonei euro".

"Este necesar să subliniem importanța industriei manufacturiere italiene la nivel global. Cifrele Assolombarda sunt surprinzătoare, însă, cu toate acestea asistăm la o tendință inexplicabilă care duce la diminuarea contribuției industriei italiene", a continuat președintele Consiliului. 

În ceea ce privește tranziția ecologică, premierul a adăugat: ''Nu se poate presupune că pentru a începe tranziția ecologică ne vom dezmembra economia și afacerile. Tranziția ecologică și sustenabilitatea mediului trebuie să meargă mână în mână cu sustenabilitatea socială și economică'', iar, trecerea trebuie făcută ''punând în centru omul'', a remarcat Giorgia Meloni în discursul său de la adunarea Assolombarda. Un pasaj aplaudat îndelung de publicul aflat în sală. 

Premierul Meloni laudă Italia pentru stabilitate

Premierul și-a continuat discursul examinând rolul Italiei în Uniunea Europeană.

''Italia se confruntă cu o fază de stabilitate politică fără precedent, iar Europa, ca răspuns la ceea ce fac alți actori mondiali importanți, precum China și Statele Unite, pare să deschidă progresiv, deși încet, ochii și să devină conștientă de rolul pe care ar trebui să-l joace''.

''Europa trebuie să se ofere ca furnizor alternativ pentru SUA, care se ''deconectează'' de China'', a continuat premierul. 

''Fiecare criză reprezintă o oportunitate'', a observat Meloni, și ''nu cred că Europa nu poate reacționa, nu poate răspunde, nu se poate coordona'' în fața IRA, ''pentru că UE și SUA au în faţă același rival sistemic, China. Există o oportunitate, SUA caută decuplarea de China, iar noi ne putem oferi ca producător alternativ măcar al unor materii prime critice, una dintre principalele provocări ale vremurilor noastre, în special pentru tranziția ecologică''.

''În privinţa industriei şi a materiilor prime se lucrează cu o abordare comună pentru o UE care astăzi începe să vorbească despre suveranitate, ceva de neconceput în urmă cu câteva luni, când a fost confundată cu o abordare autarhică, o tendință periculoasă a partidelor de dreapta'', a subliniat premierul, ''dar iată că nu a fost așa''.

"Am încredere în faptul că declinul poate fi inversat, că nu este un destin, ci o alegere. Sunt convinsă că trebuie să înțelegem provocările cu care se confruntă viitorul Italiei și cel al Europei productive și să recunoaștem greșelile trecutului" , a adăugat Giorgia Meloni.

Progresele guvernamentale în ceea ce privește industria şi ocuparea forței de muncă

''Sunt mândră de munca pe care o face guvernul, dar știu că aceste rezultate se datorează muncii dumneavoastră. Acesta este şi motivul pentru care nu înțeleg tendința de a diminua rezultatele națiunii noastre. Cred că este o atitudine autodistructivă, care ne penalizează și care trebuie combătută. Trebuie să reîncepem de la valoarea modelului nostru industrial'', a spus din nou Meloni în discursul său la Adunarea Generală Asolombarda.

''Piața muncii răspunde bine politicilor din ultimele luni, datele privind ocuparea ne oferă mari satisfacții. Am încercat să ne facem partea, cu stimulentele pentru angajarea tinerilor, cu desființarea venitului de bază pentru cei care ar putea munci, numai că avem nevoie de contribuția tuturor. Acum lucrăm la găsirea resurselor necesare pentru ca reducerea contribuțiilor să fie structurală'', a continuat premierul.

''Avem un palmares de contracte stabile, rata șomajului este la cel mai scăzut nivel din 2009, dar, având în vedere că am și simțul proporției, realizez că aceste rezultate nu se datorează guvernului, ci muncii dvs''.

"Această națiune încă poate fi salvată, încă poate uimi. Poate arăta lumii întregi valoarea ei. Vom fi întotdeauna cea mai frumoasă navă din lume. Coca noastră poate avea unele avarii, dar este mereu în siguranță, echipajul nostru nu a primit întotdeauna indicaţii clare, dar are inimă și creier. Dacă îi dăm acestui echipaj indicații clare, nu trebuie să ne temem de niciun tip de val, oricât de înalt ar fi acesta. Știu că suntem de aceeași părere în acest sens și că putem lucra împreună"

Premierul s-a concentrat apoi pe problema urgentă a ecologismului: ''Tranziția ecologică este indispensabilă, dar trebuie făcută cu criteriu'', de aceea, avertizează Giorgia Meloni la Adunarea Generală a Asolombarda, ''nu ne putem dezmembra economia pentru a  urmări tranziția ecologică''. Premierul a observat apoi că ''durabilitatea mediului trebuie să meargă mână în mână cu sustenabilitatea socială și economică'', adăugând că ''guvernul apără natura, dar punând în centru omul''.

sursa: RADOR / rainews.it