Premierul Georgiei spune că președinta țării trebuie să plece

Premierul Georgiei spune că președinta țării trebuie să pleceIrakli Kobahidze. Sursa foto: x.com

Premierul din Georgia, Irakli Kobahidze, a declarat duminica aceasta că preşedinta Salome Zurabişvili va trebui să părăsească funcţia la sfârşitul mandatului, luna aceasta, în ciuda declaraţiei făcute de ea că va refuza să facă acest lucru, informează Reuters.

Zurabişvili a declarat sâmbătă că va rămâne în funcţie deoarece noul parlament este ilegitim şi nu are autoritatea să-i numească succesorul.

Criză profundă

Georgia, o ţară de 3,8 milioane de locuitori situată la intersecţia dintre Europa şi Asia, a fost cufundată în criză, de când partidul de guvernământ Visul Georgian a declarat joi că va suspenda discuţiile de aderare la Uniunea Europeană pentru următorii patru ani.

Kobahidze a minimalizat totodată decizia Statelor Unite de a-şi suspenda parteneriatul strategic cu Georgia, calificându-l drept un "eveniment temporar" şi afirmând că Georgia va discuta cu noua administraţie a preşedintelui ales Donald Trump atunci când acesta va prelua mandatul în ianuarie.

Salome Zurabişvili

Sursa foto: Platforma X

În fine, Kobahidze a exclus duminică organizarea de noi alegeri legislative, aşa cum a cerut opoziţia, în plină criză politică, după trei nopţi consecutive de demonstraţii pro-UE, informează AFP.

"Desigur că nu", le-a răspuns el jurnaliştilor care l-au întrebat dacă guvernul va fi de acord să organizeze noi alegeri legislative.

Ţara din Caucaz este pradă tensiunilor de când partidul de guvernământ Visul Georgian şi-a proclamat victoria în alegerile de la sfârşitul lunii octombrie, despre care opoziţia şi preşedinta Salome Zurabişvili spun că au fost viciate de fraudă.

Discuțiile cu UE, întrerupte 4 ani

Președinta Georgiei, Salome Zourabichvili, a declarat parlamentul țării ilegitim în contextul manifestațiilor de masă generate de suspendarea negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Această decizie vine ca răspuns la hotărârea partidului de guvernământ, Visul Georgian, de a întrerupe pentru patru ani discuțiile cu UE, acuzând blocul comunitar de „șantaj”.

Aderarea la UE reprezintă un deziderat înscris în constituția Georgiei și un ideal împărtășit de o mare parte a cetățenilor.

Suspendarea negocierilor a declanșat proteste masive, reflectând furia și frustrarea populației față de direcția guvernamentală. Zourabichvili, o susținătoare vocală a integrării europene, și-a consolidat poziția împotriva guvernului, descriindu-l drept ilegitim.