Premierul bulgar își joacă până la capăt cartea! Condiționează demisia!
- Ovidiu Drugă
- 15 august 2020, 07:00
Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a declarat astăzi într-un mesaj către națiune că este de acord să demisioneze dacă Parlamentul îi aprobă planurile de a convoca o Mare Adunare Națională pentru modificarea Constituției.
La 37 de zile de la începutul protestelor care cer demisia sa, Boiko Borisov a propus convocarea de alegeri pentru Marea Adunare Populară şi noua Constituție. El a anunțat că va demisiona imediat după ce actualul parlament va aproba propunerile.
Într-un mesaj către ţară, câteva ore mai târziu, președintele Rumen Radev a declarat că încrederea în actuala guvernare este pierdută într-un mod ireveribil. "Un prim-ministru care a transformat democraţia în autocraţie nu poate convoca o Mare Adunare Populară. Mafia nu poate reforma justiţia. Acest guvern nu poate organiza alegeri cinstite. Dezbaterile despre Constituție și reforma justiției sunt posibile numai după demisia Guvernului și alegeri anticipate" - a spus Radev.
Duma: 170 de oameni de știință au cerut demisia guvernului bulgar
Protestele explodează în Bulgaria. Se cere eliberarea țării de „mafia lui Borisov”
O parte din ideile anunțate de Borisov coincid cu cele ale protestatarilor. Elaborarea unui proiect de Constituție însă va putea amâna cu câteva luni demisia guvernului, ceea ce este scopul ascuns al lui Borisov - au avertizat şi liderii opoziției. Principalele propuneri ale primului ministru sunt: reducerea numărul de deputaţi, de la 240 la 120, propunerea a figurat printre întrebările din cadrul referendumului din 2016, organizat de showman-ul Slavi Trifonov, acum liderul partidului de opoziție
Curtea Constituțională însă a oprit întrebarea, pe motiv că este de competența unei Mari Adunări Populare. O altă propunere a premierului privește renunțarea la Consiliul Suprem de Justiție și constituirea a două Consilii, al magistraților și al procurorilor. Ideea a fost lansată în 2015 de ministrul justiției Hristo Ivanov, acum lider al opoziției de dreapta și al protestelor. Va fi redus rolul Parlamentului în stabilirea componenței Consiliilor. Cetățenii se vor putea adresa într-un mod direct Curții Constituționale. Premierul a propus ca jumătate din cei 400 de membri ai viitoarei Mari Adunări Populare să fie aleși într-un mod uninominal, iar ceilaţi pe liste de partid.