Evenimentul Zilei > Politica > PREMIERĂ românească: O femeie a fost declarată ”MAMĂ NATURALĂ” pentru copiii NĂSCUȚI de SORA EI
PREMIERĂ românească: O femeie a fost declarată ”MAMĂ NATURALĂ” pentru copiii NĂSCUȚI de SORA EI

PREMIERĂ românească: O femeie a fost declarată ”MAMĂ NATURALĂ” pentru copiii NĂSCUȚI de SORA EI

O femeie care nu a născut niciodată a fost declarată de instanță ”mama naturală” a copiilor purtaţi în pântece de sora ei. Sentința reprezintă o premieră pentru justiția din România.

Întreaga poveste a început în urmă cu câţiva ani, scrie Redeșteptarea, când o familie de lugojeni care risca să rămână fără urmași din cauza unor afecţiuni medicale ale soţiei, a obținut acordul surorii femeii de a deveni mama purtătoare. Ea a fost inseminată cu embrionii rezultați din fecundarea ovulelor prelevate de la sora ei cu sperma de la soţul acesteia. După nouă luni a adus pe lume gemeni.
Judecătoria și Tribunalul nu recunosc ca mamă pe donatoarea ovulelor
Cum legea din România prevede că mama unui copil este aceea care îi dă naştere, pentu familia din Lugoj a urmat un întreg tur al instanțelor, până ce, Curtea de Apel Timișoara a dat o sentință finală, astfel că în certificatele de naștere ale micuților, în dreptul rubricii cu numele mamei va fi schimbat. Aici, inițial a fost trecut numele mătușii copiilor.
Iniţial, Judecătoria Timişoara a respins cererea, pe motiv că “din punct de vedere juridic, indiferent de provenienţa materialului genetic din care copilul este conceput, este considerată ca mamă femeia care dă naştere copilului, iar în cazul procedurii de fertilizare in vitro cu mamă surogat, această femeie este mama purtătoare. Filiaţia faţă de mamă rezultă din faptul material şi evident al naşterii, ceea ce face ca dovada maternităţii să fie directă şi neîndoielnică”. Tribunalul Timiș a recunoscut paretnitatea tatălui, însă au considerat că mama naturală a micuţilor este mama surogat.
Mama purtătoare nu a fost plătită
Abia la Curtea de Apel Timişoara s-a făcut luminică în acest caz. ”Lipsa probelor care să dovedească că înţelegerea părţilor adulte a fost justificată de beneficii de ordin material sau de altă natură pentru mama purtătoare (care este sora mamei biologice şi care s-a supus astfel unui sacrificiu altruist) şi soţul acesteia, permite îndreptăţita concluzie că, şi sub acest aspect, ea a fost conformă ordinii de drept şi bunelor moravuri”, se arată în motivarea Curţii.(Sursa foto: Sănătate.bzi.ro)

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: