Aceasta este priam stație de purificare a aerului care ajunge în România. De dimensiunea  unui chioșc de ziare fără ferestre, stația de purificare a aerului a fost amplasată la finele săptămânii în centrul Timișoarei, mai exact în Piața Sf. Gheorghe, și a fost pornită. Primarul Timișoarei promite să cumpere și altele, dacă timișorenii vor simți beneficiile purificării aerului și dacă se vor declara mulțumiți. Purificatorul de aer urban este cel mai performant din Europa, mai spune edilul. Generații mai ”vechi” sunt folosite în orașe din Elveția, Spania și Italia.
Primarul Timișoarei crede că mașinăria îi va convinge și pe cei mai sceptici. Ei vor putea vedea, pe un ecran, transformarea prin care trece aerul odată „aspirat” și purificat de aparat.  

„Dacă vor apărea rezultatele dorite vom achiziționa și altele”

Scepticii vor putea să vadă cu ochii lor, pe un ecran amplasat pe unul din pereții stației, diferența dintre aerul care intră în stație și cel care iese. Nicolae Robu s-a arătat foarte mulțumit de noua achiziție. „Dacă vor apărea rezultatele dorite vom achiziționa și altele (…) Avem foarte multe șantiere și vom avea în continuare, dar nu vor mai fi la fel de multe. Prin urmare, nu peste tot se va produce la fel de mult praf și mizerie. (…) Stația o vom muta și în alte locuri, aici șantierul se va încheia cât de curând și o vom muta și în alte puncte”, a spus edilul.

Nicolae Robu are explicații și pentru timișorenii care îi reproșează faptul că mai bine planta copaci, în loc să cheltuie 190.000 de euro de la bugetul local. ”Nu au de unde să știe cetățenii. Oricum, noi am plantat mii de copaci în Timișoara și vom continua să plantăm foarte mulți, însă astfel de stații au parametri excepționali și vom putea să constatăm acest lucru”, a spus Robu. El a mai anunțat și că italienii care produc stațiile de purificare a aerului se gândesc serios să deschidă o fabrică la Timișoara.

Până atunci, purificatorul de aer va fi plimbat prin oraș, în zonele unde sunt șantiere deschise, generatoare de praf. ( Foto: Adrian Pîclișan)