Premieră națională: În anul 2019, vor învăța mai puțin de trei milioane de elevi

Premieră națională: În anul 2019, vor învăța mai puțin de trei milioane de elevi

Aproximativ 2.800.000 de elevi și copii au început, astăzi, școala și grădinița, ceea ce înseamnă că numărul școlarilor și al preșcolarilor a înregistrat cea mai mare scădere din 1990 încoace.

Practic, numărul lor a scăzut, pentru prima oară, sub 3 milioane.

Scăderea vine și în contextul în care la începutul anului 2018-2019 figurau înscriși 3.013.552 de elevi, pentru ca la sfărșitul aceluiași an școlar să fie înregistrați cu 188.958 de elevi mai puţin. În acest sens, scăderea este de aproximativ 6% într-un singur an școlar (într-o măsură se poate explica pornind de la ieșirea din învățământ a elevilor de clasa a XII-a și a XIII-a) și de aproximativ 14% față de 1990.

Clasele a VI-a și a VII-a, fără manuale în prima zi

Ministrul interimar al Educaţiei, Daniel Breaz, a declarat, sâmbătă, că toți elevii, mai puțin cei din clasele a VI-a și a VII-a, vor avea manuale pe bănci în prima zi de școală.

„În fiecare an s-a discutat foarte mult de manualele şcolare, pentru că era prima zi de şcoală, elevii mergeau la şcoală şi nu existau toate manualele pe băncile elevilor. Această problemă, în momentul de faţă, a fost rezolvată în proporţie de aproximativ 99%. Adică toţi elevii vor beneficia de manual în format tipărit. Avem o singură problemă la clasele a VI-a şi a VII-a, unde mai avem 17 manuale care, în momentul de faţă, se află în format electronic pe site-ul  ministerului, pot fi descărcate oricând de acolo, pot fi utilizate pentru o perioadă", a precizat, într-o conferinţă de presă, Daniel Breaz .

Totodată, Daniel Breaz a precizat că problema nu este a ministerului Educației, fiind pricinuită de „contestațiile depuse de către cei care au participat la licitații”, adică de editurile care pregătesc manualele.

În cele din urmă, ministrul interimar a conchis că în maximum două săptămâni vor fi tipărite și aceste manuale.

Structura anului școlar 2019-2020

Anul școlar 2019-2020 va dura 35 săptămâni, fiind împărțit în două semestre, anume semestrul I, în perioada 9 septembrie 2019 – 20 decembrie 2019, şi semestrul al II-lea, în perioada 13 ianuarie 2020 – 12 iunie 2020.

Elevii claselor a XII-a și a XIII-a vor încheia școala în 29 mai, iar cei din clasele a VIII-a în data de 5 iunie 2020.

Vacanţa de iarnă va avea loc în perioada 21 decembrie 2019 – 12 ianuarie 2020, cea de primăvară între 4 aprilie și 21 aprilie 2020, iar cea de vară între 13 iunie și ziua din septembrie 2020 la care vor începe cursurile următorului an școlar.

Clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar se bucură, în plus, de vacanţa din săptămâna 26 octombrie – 3 noiembrie 2019.

Elevii, îndemnați să protesteze

Consiliul Naţional al Elevilor a îndemnat elevii din România, prin prisma unui comunicat transmis ieri, să protesteze cu ocazia începerii cursurilor, purtând o banderolă neagră pe braţ. Protestul este faţă de ordinul semnat de ministrul educaţiei, potrivit căruia elevii care vor avea media mai mică de 5 la evaluarea naţională vor fi repartizați automat la şcolile profesionale.

„Dorim să tragem un semnal de alarmă cu privire la practicile desuete din sistemul de învăţământ românesc, care valorifică interesele personale ale politicienilor în detrimentul nevoilor reale ale elevilor din România. Ordinul de ministru care trimite elevii ce vor avea media mai mică de 5 la Evaluarea Naţională direct în şcolile profesionale, contribuind în acest mod la consolidarea percepţiei conform căreia învăţământul profesional reprezintă „groapa de gunoi” a sistemului, este motivul principal care ne scoate la protest în curtea şcolii şi ne determină să aprindem o lumânare la căpătâiul educaţiei”, se arată în comunicat.

Ministerul Educaţiei Naţionale a reacționat susținând că acest ordin le oferă elevilor şansa de a învăţa o meserie, fără a le bloca accesul la continuarea studiilor teoretice.

BAC-ul vine cu noi modificări

Ministerul Educatiei a schimbat câteva reguli privind examenul de Bacalaureat din 2020, modificările fiind deja publicate în Monitorul Oficial. Principala noutate are în vedere anularea corectării încrușicate între județe a  ucrărilor.

Astfel, lucrările nu vor mai fi corectate de profesori din alt județ decât cel al elevilor care vor susține probele.

Ne puteți urmări și pe Google News