Premieră la JO de la Beijing! Mesajele politice vor fi permise în contextul conflictului ruso-ucrainean

Sursa: arhiva EVZ

Comitetul Internaţional Paralimpic a autorizat, în mod insolit, transmiterea de mesaje cu caracter politic, în cadrul Jocurilor Olimpice de la Beijing. Președintele IPC, Andrew Parsons, asigură opinia publică internațională asupra faptului că această competiție va rămâne în afara spectrului politic. Prezenți în cadrul ceremoniei de deschidere a competiției sportive, reprezentanții Germaniei au făcut un gest simbolic, îndemânând la pace.

Jocurile Olimpice de la Beijing se vor sfârși duminică, însă Comitetul Internaţional Paralimpic (IPC) a luat decizia de a autoriza, într-un mod excepțional, transmiterea de mesaje cu caracter politic, în timpul Jocurilor Paralimpice din capitala Chinei, conform lesoir.be, citat de News.ro.

Jocurile Olimpice nu vor fi politizate, spune Andrew Parsons

Președintele IPC, Andrew Parsons, asigură opinia publică internațională asupra faptului că această competiție va rămâne în afara spectrului politic.

„Nu vom fi niciodată un eveniment politic, dar trebuie să recunoaştem că Jocurile au loc în mijlocul unui război oribil din Ucraina”, dă asigurări președintele Parsons.

Articolul 50 din Carta Olimpică prevede interzicerea totală a oricăror manifestări politice, rasiste ori religioase. Totuși, „trebuie să vedem de către cine, când şi unde sunt transmise aceste mesaje”, explică președintele IPC, având în minte exemplul echipei Germaniei prezente la JO.

Prezenți în cadrul ceremoniei de deschidere a competiției sportive, reprezentanții Germaniei au făcut un gest simbolic, îndemânând la pace. Jucătorii germani și-au dat jos șepcile și au făcut semnul păcii, cu gândul la războiul din Ucraina, care nu se mai sfârșește.

„A fost o modalitate bună de a nu întrerupe ceremonia, arătând în acelaşi timp respect şi solidaritate. Acesta este spiritul Jocurilor”, explică președintele Parsons.

 Jocurilor Olimpice de la Beijing, boicotate de Japonia și SUA încă din decembrie 2021

Japonia s-a alăturat boicotului diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă din China, o mișcare care ar putea să-i enerveze pe chinezi, fiind cel mai mare partener comercial al Japoniei.

Statul nipon este de partea Statelor Unite. Hirokazu Matsuno, secretarul șef al cabinetului, a anunțat decizia de a nu trimite miniștri la Jocurile Olimpice de la Beijing, dar a evitat să numească această decizie un boicot.

„Credem că este important ca libertatea, respectul pentru drepturile fundamentale ale omului și statul de drept să fie garantate și în China”, a spus Matsuno. „Ne-am gândit mult timp cu privire la răspunsul nostru privind Jocurile Olimpice de la Beijing.” El a adăugat: „Nu folosim un anumit termen pentru a descrie modul în care participăm”.

Japonia o va trimite pe Seiko Hashimoto, un politician și fost olimpic care a fost președinte al comitetului de organizare al Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020, la Jocurile de la Beijing, care încep pe 4 februarie 2022.

Statele Unite și-au anunțat boicotul diplomatic în semn de protest față de lagărele de muncă și abuzurile drepturilor omului ale minorității uigure din regiunea Xinjiang. Marea Britanie, Australia, Canada și Noua Zeelandă au anunțat că se vor alătura boicotului, dar Franța și Coreea de Sud au spus că nu sunt de acord cu această acțiune, potrivit Times.

China a răspuns destul de agresiv în privința acestui boicot, acuzând țările că „folosesc Jocurile Olimpice pentru manipulare politică”. Un purtător de cuvânt al guvernului a adăugat că la Jocurile Olimpice, China nu a invitat încă Australia și SUA și că nimeni nu este așteptat să vină din partea celor două țări.

Japonia, între diferite interese diplomatice

Japonia are o situație diplomatică destul de dificilă în acest context. Deși se bazează foarte mult pe protecția forțelor militare americane staționate în Japonia, mai ales împotriva amenințării venite din partea Chinei, este destul de precaută în a provoca inutil Beijingul.

O delegație de parlamentari a făcut lobby pentru Fumio Kishida, prim-ministru al Japoniei, luna aceasta pentru a-l îndemna să se alăture boicotului diplomatic. Kishida a spus că dorește „să ia în considerare toate circumstanțele” înainte de a lua o decizie.

China a trimis doar un viceministru al sportului la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020, restricționând călătoriile în străinătate pentru toți cetățenii din cauza pandemiei.