Criza generată pe fondul pandemiei de coronavirus a îngenuncheat economia multor state din lume. Autoritățile unei țări însă, au decis să își servească parlamentarii cu aproximativ 25 de milioane de euro pentru a-și cumpăra mașini. Gestul a stârnit revolta cetățenilor, care au ieșit în stradă ca să protesteze.
Peste 25 de milioane de euro au oferit autoritățile din Uguanda parlamentarilor săi, pentru a-și achiziționa mașini, în mijlocul crizei economice generate de pandemia de coronavirus. Uguanda este una dintre țările cele mai vulnerabile din punct de vedere economic, din Africa de Est, iar gestul autorităților a stârnit revolte printre cetățenii care au ieșit să protesteze în stradă.
Fiecare parlamentar a primit 48.000 de euro ca să-și ia mașină. Cum se scuză Guvernul
În săptămâna care tocmai a trecut, fiecare dintre cei 529 de parlamentari din Uguanda a primit aproximativ 48.000 de euro pentru a-și cumpăra mașini. În total, autoritățile au distribuit guvernanților peste 25 de milioane de euro în acest sens. Concret, este vorba despre aproximativ 25.392.000 de euro.
Gestul autorităților a revoltat cetățenii, care au ieșit să protesteze. Aceștia primesc salarii infime pe lângă sumele împărțite printre parlamentari, iar statul este foarte afectat de criza economică generată de pandemie. Furioși, oamenii au atacat Guvernul pe rețelele de socializare, iar mass-media a explodat la aflarea veștii în cauză.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ofwono Opondo, nu s-a sfiit să apere parlamentarii, despre care a spus că au "dreptul la transport", invocând o "tradiţie de lungă durată", potrivit Agerpres.
''Este vorba de a facilita angajamentul lor faţă de electorat. În orice caz, organizaţiile societăţii civile au fost implicate în procesul bugetar şi ştiau de mult timp că parlamentarii vor primi bani pentru a-şi cumpăra maşini", a declarat purtătorul de cuvânt.
Populația moare de foame, iar guvernanții se scaldă în lux
"Este inacceptabil ca un guvern să cumpere produse de lux pentru un grup restrâns din parlament, care continuă să primească un salariu lunar de peste 30 de milioane de şilingi (aproximativ 7.000 de euro), în condiţiile în care majoritatea populaţiei nu-şi permite să se hrănească", a declarat, sâmbătă, Annet Nana Namata, director al Uniunii Apărătorilor Drepturilor Omului din Uganda.
Veniturile cetățenilor din Uguanda variază de la aproximativ 24 de euro, pentru un muncitor de zi cu zi, până la 64 de euro pentru un cadru didactic.
Moses Isooba, liderul Forumului Naţional al ONG-urilor din Uganda, consideră acțiunea de față un "faliment moral" al statului. Suma acordată parlamentarilor ar fi putut fi donată persoanelor vulnerabile, a spus el.
"Este un act ruşinos în condiţiile în care guvernul face apel la cetăţenii privaţi să contribuie la achiziţionarea de vaccinuri COVID-19", a transmis Moses Isooba.
Uganda are o populaţie de 45 de milioane de locuitori și a înregistrat, până în prezent, 91.710 cazuri de COVID-19, dintre care 2.496 de decese.