Premieră în luptă cu băncile. Tribunalul București a înghețat francul elvețian

Premieră în luptă cu băncile. Tribunalul București a înghețat francul elvețian

Un datornic a obținut o sentință definitivă pentru plata creditului la cursul de la data realizării împrumutului. Decizia va crea un precedent pentru zeci de mii de dosare

Datornicii la bănci pentru împrumuturi luate în franci elveţieni încep să câştige tot mai multe procese împotriva creditorilor, pe motiv de clauze abuzive.

Un nou precedent a fost creat săptămâna aceasta, după ce Tribunalul Bucureşti a decis, cu sentinţă definitivă şi executorie, îngheţarea cursului la valoarea de la momentul semnării contractului, respectiv de 2,1342 lei/CHF. Creditul, în valoare de 86.000 de franci elveţieni, a fost luat în decembrie 2007, de la Banca Românească. „Decizia vine pe fondul constatării ca fiind abuzivă clauza de risc valutar din contractele de credit”, a declarat, pentru EVZ, avocatul Adrian Cuculis, care s-a ocupat de acest dosar.

Potrivit acestuia, este prima sentinţă definitivă pe cazuri de acest gen dată de Tribunalul Bucureşti, care are secţie specializată pentru judecarea clauzelor abuzive. Decizia poate crea un precedent pentru multe alte procese în derulare. În plus, „elementul de surpriză a fost că instanţa a admis denominarea în lei pentru plăţile către bancă. Asta presupune că banca va fi obligată să primească direct lei în contul francilor fără să poată impune alte costuri suplimentare, cum ar fi cel de schimb valutar”, a spus Cuculis. Practic, de acum înainte, debitorul care a câştigat procesul va plăti rate reduse la jumătate, dacă ţinem cont că ieri, cursul BNR pentru franc era de 4,1667 lei/CHF.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe de altă parte, decizia se va aplica doar pentru rateleviitoare. „Pentru ratele din urmă o să deschidem un proces în curând, pentru recuperarea sumelor”, ne-a mai spus avocatul.

Acest dosar a fost disjuns dintr-un proces colectiv, deschis de 23 de persoane şi care a demarat în februarie 2015. Potrivit avocatului, la nivelul ţării au mai fost câştigate procese cu decizie de îngheţare a cursului. „Ca tendinţă, sentinţele au început să se unifice şi să fie în favoarea împrumututatului, care a suferit din cauza cursului valutar”, a adăugat Cuculis.

Val de procese

Avocatul Adrian Cuculis estimează că circa 30-40% din cei care s-au împrumutat în CHF au ajuns deja în instanţă, contestând clauzele abuzive. „La creditele în euro nu se câştigă. Francul a avut cea mai violentă creştere, iar în ţară au mai fost câştigate procese definitive împotriva unor bănci ca Piraeus Bank, OTP sau Credit Europe Bank”, spune avocatul. Potrivit BNR, numărul creditelor în franci s-a redus anul trecut cu 20% față de 2014, ajungând la 60.429 de contracte în decembrie.