Cum s-au pregătit sovieticii și americanii pentru Războiul Rece

Cum s-au pregătit sovieticii și americanii pentru Războiul Rece

Cum s-au pregătit sovieticii și americanii pentru Războiul Rece. Recuperarea naziștilor germani de SUA și URSS.

A existat, evident, o competiție sovieto-americană pentru lua experții din Germania nazistă, din toate domeniile științifice.

Naziștii, salvați de Războiul Rece

Era nevoie de orice minte inteligentă în competiția care se anunța între foștii aliați de la finalul celei de a doua conflagrații mondiale.

Acei oameni de știință sau chiar militari care avuseseră simpatii naziste erau „denazificați” și primeau chiar o identitate nouă.

Savanții, mulți agenți secreți, militari prizonieri au ajuns să fie prezenți astfel,  în structurile din Republica Federală Germania și din Republica Democrată Germană.

Ba chiar în SUA, au ajuns oameni de știință ca Wernherr von Braun, viitorul părinte al programului spațial american, creatorul rachetelor germane V1 și V2 (elevul profesorului român Hermann Oberth, etnic sas născut la Sibiu), căpitanul SS Otto von Bolschwing (cel care l-a scos pe legionarul Horia Sima din București în ianuarie 1941), devenit consilier pe probleme de securitate al mai multor președinți ai SUA.

Sovieticii nu au nicio problemă în a lucra cu foștii prieteni, apoi adversari

Nici sovieticii nu s-au lăsat deloc mai prejos. De exemplu, feldmareșalul Friederich Paulus (a cărui soție era româncă), cel care s-a predat în februarie 1943 la Stalingrad a ajuns expert pe probleme militare la Dresda în RDG, în timpul Războiului Rece.

Kurt Waldheim, viitor cancelar austriac și secretar general al ONU a fost ofițer german în Wehrmacht, activând ca locotenent sub ordinele generalului german Alexander Lohr, în Grecia.

Colonelul SS Otto Skorzeny, specialist în acțiuni de commando, după ce a fost achitat în urma proceselor de la Nurnberg a lucrat pentru Gamal Abdel Nasser în Egipt, l-a antrenat inclusiv pe Yasser Arafat viitorul lider OEP.

În  Marea Britanie, Spania, Franța, Italia au acționat grupări teroriste ca IRA, ETA, Frontul Corsican, Brigade Rose care au efectuat acțiuni teroriste contra unor obiective militare, personalități politice, militare din state membre ale NATO. Unele acțiuni au beneficiat de suport logistic al serviciilor secrete din URSS și state ale Pactului de la Varșovia.

Americanii au susținut și ei Coreea de Sud, Vietnamul de Sud,  au susținut Irakul în războiul cu Iranul (1981-1988) care devenise islamic după revoluția din 1979, apoi mișcarea mujahedinilor poporului din Afghanistan, după invazia sovietică din 1979, care a durat până în 1989.

 

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro