NATO, cel mai mare exercițiu militar de la Războiul Rece
- Iuliu Vlădescu
- 12 septembrie 2023, 16:01
NATO, cel mai mare exercițiu militar de la Războiul Rece. 41.000 de soldați pregătiți pentru misiunea „Steadfast Defender”
Va fi cel mai mare exercițiu militar comun de la Războiul Rece, anunță Il Messaggero. Peste 40.000 de soldați, pe care NATO îi va disloca, pentru a demonstra cum ar reacționa Alianța la o agresiune a Rusiei împotriva unuia dintre membrii săi.
Răspunsul NATO la invazia Rusiei în Ucraina
Misiunea se numește „Steadfast Defender”, desfășurată deja în trecut, și face parte din strategia NATO de răspuns la invazia Ucrainei.
Va începe în primăvara anului 2024 și va implica între 500 și 700 de misiuni de luptă aeriană, peste 50 de nave și aproximativ 41.000 de soldați.
Este concepută pentru a modela posibilele manevre împotriva unui inamic, după modelul unei coaliții conduse de Rusia, numită Occasus în scopul exercițiului.
Exercițiul este, de asemenea, o premieră în ceea ce privește capacitatea tehnică, deoarece folosește date geografice din lumea reală pentru a crea scenarii mai realiste pentru trupe.
Va fi inclusă și Suedia, a cărei candidatură la NATO nu a fost ratificată încă de Turcia și Ungaria, ceea ce ridică numărul total de națiuni implicate la 32.
Unde se va ține exercițiul NATO
Exercițiul va avea loc în Germania, Polonia și Țările Baltice în februarie și martie și face parte dintr-o nouă strategie de antrenament, în care alianța militară va efectua două exerciții majore în fiecare an, în loc de unul. NATO se va antrena și pentru a contracara amenințările teroriste din afara granițelor sale.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a explicat în iunie anul trecut că Alianța va crește numărul de forțe de înaltă pregătire de la 40.000 la „cu mult peste 300.000”.
La Summitul de la Vilnius, liderii NATO au convenit asupra unor noi planuri regionale de apărare și asupra creării așa-numitei Forțe de reacție aliate, o forță multinațională capabilă să răspundă rapid amenințărilor.
Flancul estic al Alinaței, întărit
Țările Baltice au fost deosebit de explicite, când au cerut NATO să-și consolideze flancul estic, la granița cu Belarus, pentru că în ultimele săptămâni Putin anunțase transferul de arme nucleare chiar în Belarus.
NATO a poziționat batalioane multinaționale în statele baltice pentru a încetini avansarea oricărui agresor în cazul unei invazii. Germania a declarat în iunie că va păstra permanent 4.000 de militari în Lituania.
„Exercițiile sunt, de asemenea, văzute ca o parte fundamentală de a demonstra Moscovei că alianța este pregătită să lupte”, au declarat oficiali NATO pentru Financial Times".
(Articol: Marco Prestisimone; Traducerea: Oana Avram, RADOR)