Pregătiri ca de război! Ministerul Sănătății ia măsuri disperate. Nu mai pot fi tratați toți bolnavii
- Mihai Soica
- 20 octombrie 2020, 19:57
Autoritățile medicale sunt în alertă maximă, după ce numărul cazurilor grave de coronavirus crește de la o zi la alta.
Pentru a face față cazurilor medicale grave, Ministerul Sănătății ia măsuri disperate pentru asigura nevoia de tratament pentru toate persoanele care au nevoie de asistență medicală de specialitate, și pentru a evita situația critică în care medicii să fie puși în situația în care să aleagă să îi trateze pe pacienții cu mai multe șanse de supraviețuire.
Prima măsură luată de cei de la Ministerul Sănătății a fost aceea de a suplimenta numărul de paturi de terapie intensivă, pe București, cu încă 100, care vor fi împărțite pe mai multe spitale. De asemenea, spitalele Floreasca și ”Sfântul Ioan” au intrat pe lista spitalelor suport Covid 19, și va trata pacienții infectați. ”Spitalul Clinic nr. 1 CF Witting va suplimenta la 10 numărul paturilor ATI COVID 19. Spitalul Clinic Colentina care a fost operaționalizat în întregime, prin Ordinul Comandantului Acțiunii, pentru tratarea pacienților infectați cu SARS Cov 2 va avea 29 paturi de ATI funcționale, iar Spitalul Universitar de Urgență București un număr de 11 paturi ATI”, susțin cei de la Ministerul Sănătății.
La Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” va fi amplasată o unitate mobilă ATI, în timp ce la Spitalele Colentina și Pantelimon, vor fi aduse paturi suplimentare în secțiile de terapie intensivă.
”În acest sens, s-a identificat modalitatea legală ca cei 200 de medici rezidenți și specialiști care au susținut examenul de specialitate în ATI, Urgență, epidemiologie, boli infecțioase, pneumologie și radiologie care nu au post, să poată fi angajați în Spitalul de Urgență pr. Dr. Dimitrie Gerota, după care să fie detașați în unitățile cu personal insuficient de către DSU”, a spus Nelu Tătaru.
La Cluj mai sunt patru patru de ATI
Prefectul de Cluj, Mircea Abrudean a declarat pentru EvZ că în prezent, în spitalele din oraș, mai sunt patru paturi libere de terapie intensivă. „La Cluj sunt aduși pacienți din alte zone din țară, și care au nevoie de terapie intensivă. Mai avem patru paturi libere. Am avut o problemă la Spitalul Municipal Cluj Napoca, unde din 17 paturi de terapie intensivă doar șase sunt funcționale, deoarece pentru restul încă nu avem personal. Medicii și asistentele care au lucrat aici s-au infectat cu noul coronavirus. Vom detașa personal”, a spus prefectul Abrudean.