Predoiu: ”Viitorul ministru al Justiției trebuie să fie un om care înțelege cum funcționează sistemul”

Predoiu: ”Viitorul ministru al Justiției trebuie să fie un om care înțelege cum funcționează sistemul”

Viitorul ministru al Justiţiei ar trebui să fie un om care înţelege nu numai legile, ci şi cum funcţionează sistemul judiciar, care să aibă şi puterea ''să reziste unor presiuni care vor fi inerente'', consideră prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu.

"E mai puţin important dacă viitorul ministru al Justiţiei e membru sau nu al unui partid politic. Important este să fie un om care înţelege nu numai legile, ci şi cum funcţionează sistemul judiciar. Pe de altă parte, el trebuie să fie un om care înţelege ce impact au aceste reforme asupra asanării societăţii româneşti, asupra unei economii transparente şi competitive, asupra Mecanismului de Cooperare şi Verificare, toate consecinţele în plan european, un om care să înţeleagă mai mult decât litera legii, trebuie să înţeleagă şi mecanismul şi care e sensul reformei şi care să aibă şi puterea să reziste unor presiuni care vor fi inerente. Trebuie să fie un bun manager de sistem, pentru că Ministerul Justiţiei nu înseamnă doar elaborarea legilor, ministrul Justiţiei este un înalt funcţionar al statului care operează în toate cele trei puteri: e membru în CSM, e membru în Guvern şi membru în CSAT, merge în Parlament şi susţine proiectele ministerului, trebuie să fie un om foarte versatil din punct de vedere al dexterităţilor de management", a spus duminică Predoiu, într-o conferinţă de presă.

În opinia sa, prioritatea Ministerului Justiţiei ar fi clarificarea situaţiei celor două ordonanţe, adică să "devină limpede că OUG 13 nu va mai fi reinventată, reînviată, în diverse forme".

"De aceea este important, chiar dacă părea uşor redundant din punct de vedere juridic, să fie respinsă în Parlament printr-o lege. Dacă există cu adevărat voinţă politică să curmăm aceste discuţii care ne-au făcut foarte mult rău, inclusiv în plan extern, atunci asta este soluţia: cât de rapid aprobată OUG 14 şi respinsă OUG 13, apoi ministerul trebuie să treacă la formarea unui grup de lucru transparent, inclusiv cu membri ai sistemului judiciar şi cu societatea civilă, cu un dialog permanent cu Comisia Europeană, care gestionează MCV, pentru a elabora un proiect de lege care să modifice Codurile penale introducând soluţiile CCR. Dar asta va dura", a menţionat Predoiu, citat de Agerpres.