Predicție sumbră pentru România! Să ne pregătim pentru ce e mai rău. Avertisment de la Minister
- Ionel Sclavone
- 10 februarie 2022, 12:00
Situația economiei României nu este nici pe departe „roză”, așa cum acredita fostul premier, iar indicii marco-economici arată că lucrurile sunt destul de complicate. Actualul ministru al Finanțelor îl desființează pe Florin Cîțu, autorul unor postări triumfaliste pe tema creșterii economice.
Avertismentul vine din partea ministrului Finanțelor, Adrian Câciu. Potrivit spuselor sale, în ciuda unor declarații spectaculoase, ale unor foști miniștri, deficitul comercial este în creștere. Astfel că referirile la economia României de genul „tigrul Europei” nu sunt justificate de situația reală.
Florin Cîțu, actualul președinte al PNL, a fost cel care a susținut în permanență că economia României. în mandatul său, a înregistrat o creștere spectaculoasă. Aceasta în ciuda faptului că românii de rând nu simt nici o schimbare în bine. Dimpotrivă. Prețurile au crescut, în ultimele luni, iar criza energetică a pus capac. În acest context, ministrul susține că economia României se confruntă cu o situație complicată caracterizată prin dezechilibre macroeconomice majore.
„Situația e complicată din toate punctele de vedere. Dincolo de partea aceasta care, evident, se resimte la nivel de economie, de cetățean, noi avem niște dezechilibre macroeconomice care s-au adâncit în ultimii ani. Știu, au fost o serie de abordări, «tigrul Europei» și alte sintagme de genul acesta folosite spectaculos, dar oricine se uită pe statistici și pe datele macro vede că avem un deficit comercial în creștere, o presiune pe cursul valutar pentru că ai importuri, vede că avem un deficit de concurent mare, un deficit bugetar care trebuie redus”, a explicat ministrul de Finanțe.
Explicațiile ministrului de Finanțe
Adrian Câciu a precizat că sunt presiuni foarte mari din partea societății, care așteaptă o compensare pentru puterea de cumpărare pierdută. El a arătat că fostul premier și ministru al Finanțelor, Florin Cîțu s-a concentrat în special pe datele statistice, fără să țină cont de situația reală.
„Presiunile sunt extraordinar de mari de a veni, totuși, cu o compensare și în zona de viață economică pentru că avem putere de cumpărare pierdută, care n-a fost recuperată de pe timpul pandemiei. N-a fost încă recuperată. În momentul în care te focusezi doar pe cifre statistice, a crește PIB-ul… PIB-ul este până la urmă dat de niște componente. De exemplu, când una din componente care înseamnă consum scade pe partea privată, o compensez pe partea de consum guvernamental, adică pe deficit”, a mai spus Adrian Câciu, ministrul de Finanțe.