Precedentul "Năstase", un avertisment pentru finanţările partidelor

Precedentul "Năstase", un avertisment pentru finanţările partidelor

Decizia în cazul fostului premier nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Fostul premier Adrian Năastase, actual deputat PSD, riscă să nu mai poată ocupa o funcţie publică, timp de doi ani, dacă decizia de ieri a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie rămâne definitivă şi irevocabilă. Completul de trei judecători a decis - cu o opinie separată - ca Adrian Năstase să fie condamnat la doi ani de închisoare cu executare, iar drepturile civile să-i fie interzise pe aceeaşi perioadă. Decizia, pronunţată în dosarul "Trofeul Calităţii", este atacabilă cu recurs la completul de cinci judecători al Înaltei Curţi. Năstase, în prezent preşedinte al Consiliului Naţional al PSD, a fost condamnat nu pentru că a băgat banii direct în buzunar, ci pentru că aceştia au fost folosiţi pentru campania sa electorală.

Complicii, pedepse şi mai drastice

Ceilalţi inculpaţi din dosar au primit condamnări cu executare, mult mai severe: fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii, Irina Jianu - şapte ani, adjuncta sa, Diana Gasparobici - şase ani, iar afaceriştii Mihai Cristian Vasile, Bogdan şi Maria Popovici (soţi) - câte şapte ani.

Simpozionul "Trofeul Calităţii în Contrucţii" a fost organizat în 2004, iar procurorii susţin că cele 1,6 milioane de euro, strânse de pe urma achitării taxelor de participare, au ajuns, prin interpuşi, la campania electorală a lui Adrian Năstase. Taxele de participare au fost de cinci milioane de lei vechi pentru persoanele fizice şi 15 - pentru firme. Banii trebuiau să ajungă la Inspectoratul de Stat în Con strucţii, organizator al simpozionului, însă au fost direcţionaţi către diverse firme private, de ţinute de Vasile şi soţii Popovici. Asta pentru ca, într-un final, majoritatea banilor să fie folosiţi la campania electorală a lui Năstase.

Opinii contrare ale fostului premier faţă de judecători

"Este o decizie politică şi murdară", a declarat Adrian Năstase vizavi de condamnarea sa, adăugând: "E clar că presiunea politică asupra judecătorilor a fost foarte mare. Cei doi judecători - Ionuţ Matei, preşedintele completului, şi Ioana Bogdan, fosta consilieră a lui Daniel Morar, promovată la Înalta Curte, au avut o misiune şi e clar că şi-au făcut datoria. Decizia a fost luată de un judecător care a fost promovat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de Daniel Morar".

Acelaşi Adrian Năstase avea, însă, cuvinte de laudă la adresa judecătorilor Înaltei Curţi, pe 15 decembrie, atunci când ei l-au achitat în dosarul "Mătuşa Tamara": "Verdictul care a fost dat azi, pe baza probelor din dosar, arată că judecătorii au citit cu adevărat dosarul". Nici soluţia din dosarul "Mătuşa Tamara" nu este definitivă.

Vine dosarul "Zambaccian"

Adrian Năstase mai are un dosar pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie: "Zambaccian". Acesta a fost trimis instanţei în noiembrie 2006. Momentan, se audiază martori. Dosarul este tot în fază de instanţă de fond, iar decizia va putea fi atacată cu recurs.

Banii înapoi

Instanţa a mai dispus, ieri, ca inculpaţii să restituie Inspectoratului de Stat în Construcţii 3,3 milioane de lei. Instituţia va trebui să primească, în plus, despăgubiri de 3,1 milioane lei de la inculpaţi, cu excepţia lui Năstase. Acestuia din urmă i-au fost, totuşi, confiscaţi 38.217 lei, iar un cont în care se află 118.650 dolari americani rămâne, în continuare, sechestrat. "E clar că presiunea politică asupra judecătorilor a fost foarte mare.“ ADRIAN NĂSTASE, fost premier

CONSECVENŢĂ

Irina Jianu, profesionista pe care Năstase a pariat greşit

Personajul în jurul căruia gravitează dosarele "Trofeul Calităţii" şi "Zambaccian" este Irina Jianu. Parteneră de afaceri cu Sergiu Sechelariu, Jianu a ajuns în scurt timp om de încredere al familiei Năstase. Firmele de construcţii pe care le controla indirect au ridicat blocul din Zambaccian şi au renovat casele de la Cornu şi din strada Christian Tell. Loialitatea sa a fost răsplătită cu funcţia de şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, organizatorul simulacrului de concurs.

În timpul audierii celor peste 900 de martori, mulţi dintre participanţi şi-au schimbat declaraţiile date la DNA. De fiecare dată, Irina Jianu a negat orice urmă de acuză, susţinând că a acţionat de la înalţimea funcţiei numai ca o profesionistă în construcţii, lucru recunoscut şi de Sechelariu. A sfârşit cu o condamnare de şapte ani de închisoare. CITIŢI AICI MINUTA ŞEDINŢEI ÎN URMA CĂREIA S-A DECIS CONDAMNAREA LUI ADRIAN NĂSTASE

Citiți și:

  • Crin Antonescu, despre condamnarea lui Năstase: "Trebuie să facă un mare pas în spate din politică"
  • Adrian Năstase: Dosarul "Trofeul calității", construit într-un mod incalificabil
  • Adrian Năstase a fost achitat în dosarul "Mătuşa Tamara". DNA va face recurs