PRECEDENT JURIDIC ISTORIC, creat la Vaslui: În România, GAZELE de şist NU aparţin statului, ci SATULUI
- Silvana Chiujdea
- 8 ianuarie 2014, 11:11
O judecătoare a Tribunalului Vaslui a creat un precedent juridic istoric, atunci când a dispus în instanţă că o comună are dreptul legal să hotărască cu privire la exploatarea gazelor de şist pe teritoriul său, nu Guvernul sau o altă autoritate centrală, pentru că această resursă nu este legiferată în România şi nici nu a fost declarată de interes public naţional, informează Gândul.
Aceste decizii privind gazele de şist nu sunt însă definitive şi pot fi atacate cu recurs de Prefectură, la instanţa superioară, în acest caz Curtea de Apel Iaşi.
Disputa privind explorarea şi exploatarea gazelor de şist din România a ajuns în instanţă, după ce 15 comune din judeţul Vaslui au decis, în 2013, să interzică exploatarea pe teritoriul lor. Practic, autorităţile locale comunale au ajuns să se lupte în instanţă cu Guvernul USL, reprezentat în teritoriu de Prefectura Vaslui, asupra dreptului de a decide cu privire la gazele de şist.
Potrivit Gândul, interesant este că la acţiunea în justiţie a prefectului judeţului Vaslui, Radu Renga, de anulare a deciziilor celor 15 Consilii Locale de a interzice exploatarea gazelor de şist pe teritoriul lor, doi judecâtori au dat sentinţe diferite, dar cu motivaţia sentinţei identică.
Un judecător de la Tribunalul Vaslui i-a dat dreptate prefectului, că în cazul „bogăţiilor subsolului” poate decide doar statul, ca autoritate centrală, şi nu autoritatea locală, aşa că în opt cazuri s-a dispus desfinţarea deciziilor comunelor. În motivarea sentinţei judecătorul a precizat că potrivit „dicţionarului explicativ”, gazele de şist sunt totuna cu petrolul, resursă naturală care, conform legii, intră în atribuţiile de decizie ale Guvernului.
Precedentul istoric a fost creat însă de judecătoarea Elena Gabriela Aioniţoaie, care a dat dreptate Consiliilor Locale din comunele Alexandru Vlahuţă, Pogana şi Şuletea. Hotărârea sa din 11 noiembrie 2013, arată că autorităţile locale pot lua decizii cu privire la gazele de şist după cum cred de cuviinţă, pentru că legile româneşti nu clasifică gazele de şist drept o resursă a subsolului convenţională, de uz sau de interes naţional, asupra cărora doar autoritatea centrală a statului ar avea drept de gestiune şi decizie. TOP 3 RECOMANDĂRILE EDITORILOR:
- Traian Băsescu îi cere "imperativ" lui Victor Ponta SĂ NU MAI ATACE justiția
- UNGARIA are strategie de CUMPĂRARE a terenurilor agricole din TRANSILVANIA
- Cătălin Predoiu divulgă cum negocia Crin Antonescu trecerea legii privind amnistierea unor fapte penale
TOP 3 ARTICOLE POPULARE:
- CREATURA filmată pe tot mapamondul. Dovezi că MONSTRUL există? / VIDEO
- EMOŢIONANTĂ: Povestea NEFERICITĂ a uneia dintre cele mai SEXY blonde
- Povestea bărbatului care se crede IISUS HRISTOS și pe care îl urmează SUTE DE FEMEI | GALERIE FOTO