Prea săraci ca să dăm faliment! Statul redeschide minele și le privatizează

Prea săraci ca să dăm faliment! Statul redeschide minele și le privatizează

Guvernul ar putea relansa activitatea la o parte din cele 500 de exploatări miniere închise sau în curs de închidere, deoarece costurile cu ecologizarea zonelor depășesc cu mult capacitatea financiară.

Bugetul este prea sărac pentru a renunța la sute de exploatări miniere, așa cum prevedea până acum strategia Executivului. Odată cu închiderea minelor ar fi nevoie și de ecologizarea zonei, respectiv costuri de peste un miliard de euro.

Așa că, într-o formă sau alta, unele exploatări trebuie cedate investitorilor. „Am dori ca perimetrele unde sunt rezervele ce pot fi exploatate să se scoată din ordonanța de închidere”, a spus ieri Sorin Găman, director adjunct în cadrul ministerului Economiei. Acesta a fost prezent la Forumul Minier Român, organizat de Finmedia și Agenția pentru Resurse Minerale (ANRM).

După redeschiderea minelor, se va derula o licitație prin intermediul ANRM, iar perimetrul va fi dat investitorului. Dacă nu se va ajunge la acest pas, atunci se va face închiderea și ecologizarea minei. Potrivit lui Găman, faptul că nu există noua formă a legii minelor nu permite redeschiderea acestor perimetre. Recent, și premierul Victor Ponta abordase tema.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Avem foarte multe situaţii de blocaj. Remin Baia Mare ar fi, să zic, prima care îmi vine în minte, dar sunt şi altele”, a spus Victor Ponta. Deocamdată, statul a făcut multe încercări de găsire a unor investitori pentru exploatații, subminate fie de incompetență, fie de lipsa de viabilitate a proiectului, fie de corupție. Acest istoric ridică un semn de întrebare în legătură cu ceea va urma. Potrivit oficialilor, statul este dispus să dea investitorilor doar acele perimetre unde este clar că ar fi rentabilă exploatarea, așa încât afacerea să fie rentabilă. „Chiar și așa, cine plătește costuri de ecologizare pentru restul perimetrelor”, a comentat un specialist pentru EVZ.

Moldomin este în pragul privatizării

Una din puținele companii din domeniul resurselor minerale care s-ar putea bucura de o preluare este Moldomin, unde, în 30 de zile am putea vedea un investitor, Mineco. „Banii s-au plătit deja și dorește să preia și activitatea”, a spus Găman.

Pentru cea mai mare exploatare de cupru din țară, Cuprumin, perspectiva unei privatizări pare însă mult mai îndepărtată. În prezent, compania nu are datorii la stat, funcționează și are și „ceva profit” dar ar trebui să se dezvolte la o anumită capacitate și are nevoie de investiții, a completat directorul general adjunct în Ministerul Economiei. Potrivit acestuia, după ce statul a eșuat în încercarea de vânzare a minereului de cupru, va încerca să obțină banii necesari prin listarea companiei pe bursă: „Compania era grevată de procese pe care le-a câștigat, cu fostul investitor, și acum este atractivă”.

Când apare noua lege a minelor

Cadrul legal pentru redeschiderea minelor este legea minelor, al cărui proiect a fost deja finalizat și care poate intra în dezbatere în actuala sesiune parlamentară.

Legea ar putea fi votată în sesiunea ulterioară, din toamnă, a spus directorul din Ministerul Economiei.

Minele neviabile nu intră în calcul

Deocamdată nu se știe, punctual, ce exploatații ar trebui deschise. Dintre acestea nu fac cu siguranță parte minele neviabile. „Minele de huilă declarate neviabile vor urma programul de închidere până în 2018, potrivit deciziei 787/2010 a CE”, a declarat pentru EVZ Petre Nica, președintele sindicatului huilei. Potrivit acestuia, la nivelul Comisiei Europene există acum discuții privind acordarea de ajutor de stat companiilor care folosesc drept combustibili cărbunele.