Ploile torentiale au maturat judetul Vâlcea. Aproape 70 de gospodarii din 17 localităţi au fost inundate, un pod a fost rupt de ape pe drumul judeţean 676 intre localităţile Copăceni – Lăpuşata iar viitura a luat pe sus doi tineri soţ şi soţie din comuna Roeşti. Cei doi au fost salvati de localnici si au fost transportati la spital in stare de şoc.
Cele mai mari probleme au fost in Drăgăşani unde pe străzile joase ale oraşului apa atingea şi un metru Un microbuz plin cu 17 calători a fost surprins de viitură pe Str Tudor Vladimirescu şi a fost nevoie de intervenţia pompierilor pentru a scoate oamenii in sigurantă din microbuz.
La mai bine de 20 de ore de la potop pe strada Căpitan Hoarcă zeci de familii ajutate de pompieri se chinuie să scoată apa şi mâlul din gopodării, să scoată lucrurile din casă şi să le pună la uscat.
“Noi scoatem pe-o parte cu pompele şi ea vine pe altă parte de la vecini. Nicio o palmă n-a secat de azi de dimineaţă pentru că nu are pe unde se scurge Cred că ne trebuie o săptămână să o scoatem” spune Laura Petrescu, o bătrână pensionară.
Apa ajunge până la gleznă în casă lui Emil Adreeanu, iar în curte şi grădina trece de un metru. Cei trei câţei ai proprietarului şi-au găsit adăpost pe banchetele maşinii care şi ea este plină cu apă. “I-am băgat azi nopate de frică să nu-I ia valul, a fost apă mare. Vine de pe dealuri”, a spus bărbatul.
Când a început potopul şi a văzut că nu mai poate ieşi din curte familia Lazăr a sunt la pompieri. “Mama e oarbă iar tata abia se mai tine pe picioare, are o operaţie pe cord. Mi-a fost frică să nu moară de spaimă în casă. A fost prăpăd, avea apa o viteză de ziceai că este Dunărea ”, susţine C. Lazăr.
Localnicii susţin că necazurile lor cu inundaţiile au început odată cu construirea centurii ocolitoare a oraşului.”Ei s-au înălţat cu strada aproape un metru iar noi am rămas jos plus că din proiect au subdimensionat canalizarea si normal că nu face faţă iar şanţurile de preluare a apelor pluviale lipsesc. Este o lucrarea facută în bătaie de joc din fonduri europene şi vom sesiza DNA”, susţine avocatul Răzvan C-tin. Murariu, localnic. Pentru că dupa a fiecare ploaie torenţială casele sunt sunt inundate din cauza canalizarii subimednionate localnicii sunt hotărâţi să dea primăria în judecată pentru distrugere. Comitetul pentru Situatii de Urgenta se afla in alerta , Valce fiind incontinuare sub cod galben de la ploi