Trei caiete cu rețete de prăjituri. Au stat cuminți, într-o bibliotecă, până în ziua în care un anticar norocos le-a găsit. Iată povestea lor misterioasă
Cele trei caiete cu rețete de prăjituri au fost descoperite în biblioteca unei doamne de familie foarte bună din București. Doamna nu are aplecare spre gătit, dar a păstrat aceste caiete din respect pentru înaintașele sale: mama, bunica și străbunica.
FOTO: Caietele de acum 100 de aniși povestea lor ne-au fost oferite de anticarul Iustin Zegrea, de la „Anticariatul Nostru” FOTO: MARIUS VLAD
„Sunt foarte interesante aceste caiete. Se vede că sunt trei stiluri de scris, care de care mai elegant. În plus, în dreptul unora dintre rețete apare și sursa lor. Cutare rețetă de la o cunoștință. Dar, se știe, nu întotdeauna prima proprietară a rețetei dădea toate amănuntele! Ținea ... un mic secret și pentru ea”, ne spune anticarul Iustin Zegrea, care ne invită să privim și celelalte minunății din „Anticariatul Nostru”. Doamna noastră din București a mai scos din „cufărul” familiei sale diverse obiecte și ustensile de bucătărie. Printre ele, un borcan de miere, de la 1900, un vas pentru gătit peștele, pe care se vede că nu a mai fost folosit de zeci de ani, și multe altele.
TRANDAFIRI
Ingrediente: 5 ouă întregi, 5 gălbenușuri, 5 linguri de smântână, 3 grame de sare, 500 grame de făină, zahăr (după gust).
Preparare aluat: Toate acestea se amestecă și se obține un aluat fraged, nu prea vârtos. Se bate bine și se lasă să se repauzeze ½ de ceas. Apoi, aluatul se întinde de grosimea unei muchii de cuțit. Trebuie să avem trei forme rotunde de gogoși, de mărimi diferite. (Se pot folosi și pahare sau căni, de mărimi diferite - n.r.). Se taie mai multe bucăți, de mărimi diferite. Apoi fiecare formă o crestăm în cinci locuri. Punem forma cea mare jos, apoi ungem degetul cu albuș de ou, punem în mijlocul formei. Adăugăm a doua foaie, mai mică, o lipim și pe ea. Apoi adăugăm a treia foaie. Apoi se apasă la mijloc cu degetul, de rămâne o gropiță. Aceste gogoși se coc în untură multă, fierbinte. După ce le-am făcut pe toate, se așază pe o farfurie și în fiecare gropiță se pune câte o boabă de dulceață de vișină. Se presară cu zahăr și se dă la masă.