Praga preia președinția Uniunii Europene. Care va fi poziția față de războiul din Ucraina

Praga preia președinția Uniunii Europene. Care va fi poziția față de războiul din Ucraina Sursa: Arhiva EVZ

După Franța, Republica Cehă preia vineri președinția rotativă a UE, când toți ochii sunt aţintiţi asupra Ucrainei.

Această președinție, pe care cehii o preiau de la Franța și o vor transmite Suediei, "nu este planificată pentru vreme bună, este planificată pentru vreme rea", avertizează Pavel Havlicek, de la Asociația pentru Afaceri Internaționale, cu sediul la Praga, scrie Le Figaro.

Vineri, guvernul ceh îi va primi pe comisarii europeni într-un castel pentru discuții urmate de un concert, în această țară de 10,5 milioane de locuitori care a aderat la UE în 2004.

Ajutorul pentru Ucraina, în centrul preocupărilor

Praga a promis că va pune în centrul președinției ajutorul pentru Ucraina, de la criza refugiaților până la reconstrucția țării aflate în război, dar și securitatea energetică europeană. Republica Cehă, un susținător ferm al sancțiunilor împotriva Rusiei în cadrul Uniunii Europene, a primit aproape 400.000 de refugiați ucraineni de la începutul conflictului la începutul anului 2022 și a oferit asistență financiară și militară.

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul de dreapta Petr Fiala, un fost analist politic care a co-scris o carte despre UE, a declarat recent că va încerca să organizeze un summit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. La acest eveniment vor participa și țările din Balcanii de Vest - a căror candidatură la UE, promovată de Praga și alte țări din Europa de Est, este blocată. Dar acest summit, care ar propune Ucrainei un fel de plan Marshall, ar avea loc doar dacă războiul se va termina.

Directorul Universității din New York din Praga, Jiri Pehe, consideră acest proiect nerealist. "Conflictul cu greu se va încheia înainte de sfârșitul președinției cehe", a declarat el pentru AFP. "Cehii vor încerca doar să organizeze un summit despre Ucraina" și "să-i convingă pe alții să continue să ajute această țară".

Cehii nu sunt în măsură să conducă o dezbatere pe tema redresării economice

Potrivit lui Jiri Pehe, cehii nu sunt în măsură să conducă o dezbatere pe tema redresării economice sau a securității energetice pentru că, în fața unei inflații ridicate, țara încă nu a aderat la zona euro și depinde de energia nucleară, respinsă de unii membri ai UE, inclusiv Germania. "Cu greu poate oferi leadership" în aceste domenii, critică Jiri Pehe.

Cehii sunt în mod tradițional eurosceptici, iar un sondaj din martie al agenției STEM arată că doar 36% dintre ei sunt mulțumiți de UE. Guvernul lui Petr Fiala este mai puțin eurosceptic decât unii dintre predecesorii săi.

Dar analiștii pun la îndoială capacitatea lui de a se distanța de Budapesta și Varșovia, cu care are legături strânse în cadrul grupului de la Vişegrad, care include și Slovacia. Ungaria și Polonia au pierdut favoarea Bruxelles-ului din cauza pozițiilor lor cu privire la statul de drept. Vicepreședintele Consiliului European, Vera Jourova, care este cehă, a îndemnat recent guvernul să adopte o poziție clară cu privire la Ungaria și Polonia în timpul președinției. "Nu văd cum ar putea Cehia să adopte un punct de vedere mai critic" față de ele, a declarat însă Jiri Pehe. (Traducerea: Rodezia Costea, RADOR)