Praful saharian, un pericol pentru aceste persoane. Masca nu ajută

Praful saharian, un pericol pentru aceste persoane. Masca nu ajută Sursa foto: Pixabay

În sud-estul țării noastre, praful saharian a reapărut, iar specialiștii avertizează cu privire la pericolele sale, mai ales pentru cei cu afecțiuni pulmonare. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”, a subliniat în contextul acesta de ce măștile nu sunt eficiente.

Persoanele cu astm și bronșită sunt cel mai afectate de particulele fine de praf, fiind mult mai sensibile la modificările calității aerului. Tocmai de aceea, acestea trebuie să ia măsuri sporite de protecție, pe cât posibil.

Cum să te protejezi de praful saharian

Beatrice Mahler susține că deși am tinde să folosim masca de protecție atunci când ieșit din casă, aceasta nu e o soluție pentru că particulele de praf sunt atât de fine, încât pot pătrunde prin filtrul de protecție.

Pacienții cu astm, cu bronșită sunt mult mai sensibili la orice schimbare a calității aerului. Aceste persoane cu risc trebuie să evite să iasă din casă când sunt anunțate astfel de atenționări.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă însă activitățile impun ieșirea din casă, pacienții trebuie să aibă la ei medicația de rezervă și să o folosească așa cum le-a fost prescrisă de medic”, a transmis managerul Institutului „Marius Nasta” la digi24.

Beatrice Mahler

Sursa foto: Arhiva EVZ

În situația în care praful saharian este intens, dar de scurtă durată, iar vântul suflă puternic, este recomandat să ne acoperim nasul și gura. Cu toate acestea, în absența acestor condiții extreme, organismul are capacitatea de a elimina aceste particule.

Când e necesar să merge la medic

Beatrice Mahler subliniază că în cazul în care ne confruntăm cu strănuturi sau tuse din cauza prafului saharian, este recomandat să consultăm un alergolog sau un pneumolog.

Conform studiilor, în săptămâna următoare unui episod de praf saharian, numărul de internări din cauza exacerbării bolilor respiratorii poate crește cu până la 30%.

Măștile sunt din nou obligatorii. Organizatorii Turului Italiei: Ne-am relaxat atenţia prea devreme. Nu putem lăsa garda jos

Sursa foto: Leisan Rakhimova | Dreamstime.com

O altă masă de praf saharian a ajuns în România, iar fenomenul se manifestă mai persistent în regiunile care au înregistrat precipitații. Începând cu primele ore ale dimineții, un strat subțire de nisip fin s-a depus pe mașini și pe străzi.

Conform prognozei meteorologice, praful saharian va persista în prima parte a zilei de astăzi, urmând să se deplaseze spre nord-est în continuare.