Praf saharian peste România. Vor fi fenomene meteo foarte ciudate
- Antonia Hendrik
- 29 februarie 2024, 18:46
Praf saharian peste România. Mai exact, valul de praf va traversa țara noastră, iar calitatea aerului se va înrăutăți. Meteorologii spun că cerul va deveni roșu strălucitor și, dacă vor cădea precipitații, acestea vor fi sângerii.
Un val de prah saharian va traversa, începând de joi seara, România. Cele mai mari concentraţii se vor înregistra în regiunile vestice şi sud-vestic. Aasociate cu precipitațiile vor da naștere la așa-numitele ploi sângerii.
„Astfel de episoade se înregistrează în fiecare an, iar populaţia nu are motive să intre în panică”, au transmis reprezentanții Agenției Nationale pentru Protecţia Mediului.
Praf saharian peste România. Vor fi ploi sângerii și apusuri ciudate
Masa de aer încărcată cu praf saharian va traversa România de joi seara până vineri seara. Masa de aer vine din nordul Africii.
„Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) care aparţine Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi este gestionată de Agentia Natională pentru Protecţia Mediului (ANPM) ar putea înregistra creşteri ale valorilor pulberilor în suspensie PM10 şi PM2.5, începând de azi, 29 februarie şi până mâine, 1 martie 2024, ora 22.00, ca urmare a unei mase de aer venită dinspre nordul Africii, încărcată cu praf saharian, care traversează teritoriului Romaniei”, a transmis, joi, Agentia Natională pentru Protecţia Mediului, într-un comunicat de presă.
Populația nu trebuie să intre în panică
Potrivit ANM, cele mai mari concentraţii urmează să se înregistreze în regiunile vestice şi sud-vestice ale ţării, unde particulele în suspensie se vor asocia şi cu ploi, în noaptea de 29 februarie spre 1 martie.
„Meteorologii susţin că, pe parcursul zilei de 1 martie, masa de aer încărcată cu particule de praf saharian se va dispersa, iar concentraţia acestora se va diminua semnificativ. Astfel de episoade se înregistrează în fiecare an, iar populaţia nu are motive să intre în panică. În zonele în care se vor înregistra ploi, precipitaţiile vor angrena o parte din praf, de aceea urmele care vor putea fi observate pe maşini sau alte obiecte aflate în aer liber vor fi roşiatice”, a declarat vicepreşedintele ANPM, Eugen Ioan Cozma.
Praf saharian peste România. Sursa foto. Pixabay
Praf saharian peste România: Problemele respiratorii şi cardiovasculare
Acest praf saharian poate afecta sănătatea oamenilor agravând problemele respiratorii şi cardiovasculare, dar şi producţia de energie. Deoarece reduce randamentul panourilor solare.
Mai mult decât atât, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului precizează că datele privind concentraţiile orare provenite din monitorizarea poluanţilor precum pulberi în suspensie (fracţiile PM10 şi PM2.5), SO2, , NOx şi CO pot fi consultate de către public, permanent, pe platforma www.calitateaer.ro