Prăbușirea extrem de rapidă a guvernului și armatei afgane a pus administrația Biden într-o postură neplăcută. Evacuarea diplomaților americani a readus în memoria publicului momentele din Vietnam 1975. O înfrângere similară cu cea din zilele noastre.
Au greșit serviciile de informații americane evaluarea situației din Afganistan? Se pare că nu, susține ABC News, într-o amplă analiză.
Surse americane de informații spun că au prezis corect căderea Kabulului. În timp ce afganii înspăimântați au văzut luptătorii talibani care se instalau duminică în capitala Kabul, marcând prăbușirea guvernului susținut de SUA acolo, mulți americani s-au întrebat cum de oficialii de top din administrația Biden au putut fi atât fals optimiști în reclamațiile lor recente, când spuneau că Kabul nu va cădea cu ușurință.
Cu doar câteva zile în urmă, o analiză militară americană prezentată de ABC News a prezis că Kabul ar putea intra în stăpânirea talibanilor în 90 de zile - nu până în weekend.
"Aceasta este o criză de proporții imense", a declarat congresmanul Jackie Speier (D-California) duminică pentru NBC News, în timp ce militanții talibani au pătruns în Kabul. "Acesta este un eșec de informații. Am subestimat talibanii și am supraestimat hotărârea armatei afgane".
Numeroși oficiali americani au declarat pentru ABC News că varianta inversă este adevărată
Au insistat că evaluările cheie din serviciile de informații au informat în mod constant factorii de decizie politică că talibanii ar putea copleși țara rapid. Ocupa capitala în câteva săptămâni - repetând în esență căderea Saigonului din 1975, când elicopterele au evacuat în grabă diplomații de pe acoperișul ambasadei SUA, în timp ce armata nord-vietnameză a năvălit în capitala Vietnamului de Sud.
Talibanii, care s-a autodenumit de mult timp „Emiratul Islamic al Afganistanului”, au anunțat că au intrat în Kabul la scurt timp după ce președintele afgan Ashraf Ghani a fugit din țară duminică după-amiază. S-a declanșat o goană către aeroportul orașului și o evacuare intensificată a Ambasada SUA de către o flotă de elicoptere militare păzite de elicoptere de atac AH-64 Apache. Președintele Joe Biden s-a grăbit să aducă mii de soldați americani pentru a evacua oficialii americani aflați încă în capitală.
Nimeni nu ne-a ascultat...
„Liderilor [SUA] li s-a spus de către militari că nu va dura deloc timp ca talibanii să ia totul - a declarat un oficial anonim al serviciilor de informații americane pentru ABC News. - Nimeni nu ne-a ascultat“.
Alte surse de informații au declarat că Biden și echipa sa de consilieri au ajuns la decizia lor cu privire la retragerea armatei SUA - care a fost aproape finalizată pe 4 iulie - pe baza unei varietăți de factori care nu au ținut cont de soarta Kabulului.
Un înalt oficial al Congresului care a cerut să rămână anonim a declarat pentru ABC News că ofițerii de informații au avertizat liderii SUA despre o victorie rapidă și totală a militanților fundamentaliști talibani care deținuseră puterea la Kabul la sfârșitul anilor '90 până după atacurile din 11 septembrie.
"Evaluarea comunității de informații a fost întotdeauna exactă; ei doar au ignorat-o", a declarat oficialul pentru ABC News, vorbind despre administrația Biden.
Pakistanul implicat în victoria talibanilor
Printre informațiile despre care sursele au spus că au fost împărtășite cu administrația se numără afirmațiile potrivit cărora unii membri ai serviciilor de informații pakistaneze, care au contribuit la crearea și organizarea talibanilor în urmă cu 25 de ani, au sprijinit talibanii în timpul verii. ABC News a văzut dovezi ale cărților de identitate ale guvernului pakistanez găsite în luptătorii decedați, dar nu le-a putut verifica autenticitatea.
Apărând duminică dimineață pe ABC-ul „This Week”, secretarul de stat american Anthony Blinken a evitat în mare parte întrebările cu privire la greșelile de calcul ale administrației, insistând că „acest lucru nu este în mod evident Saigon” - chiar și în timp ce videoclipurile live de la Kabul arătau elicoptere care transportau oficiali americani din Ambasada SUA.
Blinken spusese de luni de zile că un astfel de colaps era posibil, dar foarte puțin probabil. Presat în iunie de Congressmanul Rep. Michael McCaul (R-Tex.) în timpul unei audieri a Comisiei pentru afaceri externe cu privire la criza în derulare, Blinken a spus: „Nu cred că se va întâmpla de vineri până luni. Nu aș echivala plecarea forțelor noastre în iulie, august sau până la începutul lunii septembrie cu deteriorarea imediată a situației.“
Optimism exagerat din partea oficialilor americani
În luna mai, trimisul special al SUA, care conducea discuțiile cu conducerea talibanilor din Doha, Qatar, a declarat de asemenea Comitetului Congresului că temerile cu privire la căderea totală a guvernului afgan au fost deplasate. “Eu personal cred că previziunile că forțele afgane se vor prăbuși imediat - nu sunt corecte", a declarat ambasadorul Zalmay Khalilzad. "Îi vom ajuta, îi ajutăm acum. Acesta este angajamentul nostru."
Acum, mii de afgani care au lucrat pentru armata SUA sau au luptat alături de forțele americane - inclusiv cele aflate în curs de pregătire pentru vize speciale de imigranți - se tem de represaliile talibanilor din orașele ocupate, cum ar fi Kabul.
Unii oficiali americani au declarat, în mod anonim, că a fost o greșeală pentru președinții Biden și Trump să anunțe retragerea armatei din Afganistan, întrucât îi încurajează pe talibani să își lanseze ofensiva.
Comunitatea de Informații a văzut situația din Afganistan cu cea mai mare acuratețe
„Ceea ce se întâmplă în Afganistan nu este rezultatul unui eșec al serviciilor de informații”, a scris duminică fostul director interimar al CIA, Michael Morell. "Este rezultatul numeroaselor eșecuri de politici ale mai multor administrații. Dintre toți actorii de-a lungul anilor, Comunitatea de Informații a văzut situația din Afganistan cu cea mai mare acuratețe".
Alții s-au întrebat cum ar fi putut prăbuși armata afganistană în câteva săptămâni, după ce SUA a investit peste 80 de miliarde de dolari în recrutarea, instruirea și înarmarea lor. Un oficial american a declarat pentru ABC News că Pakistanul a jucat un rol în campania militară a talibanilor, deși în ce măsură este neclar.
Sâmbătă, un înalt oficial pakistanez a declarat pentru ABC News că nu a negat că serviciile de informații ale țării sale au jucat un rol în victoria talibanilor pe câmpul de luptă, dar a dat vina pe înfrângerea forțelor guvernului afgan asupra greșelilor de calcul americane și a trupelor afgane.
Pakistanul se teme de un exod al refugiaților
"Nu spun că nu a existat niciodată o relație [cu talibanii] sau că am întrerupt-o în totalitate", a spus el pentru ABC News.
Oficialul pakistanez a spus că îngrijorarea sa nu se referă atât la un regim controlat de talibani în Kabul, cât la un război civil care duce la o criză umanitară - cu milioane de refugiați afgani care pot trece frontiera în Pakistan.
"Talibanii ar trebui să-și ia succesul cu un bob de sare", a spus oficialul. „A lua un oraș este un lucru, dar a-l ține este un joc diferit.”
"Frica noastră nu este victoriile lor", a adăugat el. "Dar stabilirea unui sistem de guvernare este foarte dificil. Vor face și greșeli. Aroganța victoriei va duce la asta", a conchis oficialul pakistanez.