Potrivit PPU (social-liberal) renunțarea la aplicarea Articolului 15 ar reprezenta o garanție că la adresa cetățenilor României nu vor exista abuzuri din partea autorităților, în condițiile în care Comisia LIBE din Parlamentul European a avertizat deja Comisia Europeană privind posibile abuzuri în unele state membre.

Articolul 15 din Convenție permite derogări de la alte prevederi ale acesteia, în cazul unei stări de urgență , „în caz de război sau de alt pericol public care ameninţă existenţa unei naţiuni”, caz în care România „poate lua măsuri derogatorii de la obligaţiile prevăzute în Convenţie, în măsura strictă în care situaţia o impune şi cu condiţia ca aceste măsuri să nu contravină altor obligaţii care decurg din dreptul internaţional”.

Redăm, mai jos, scrisoarea deschisă trimisă de Partidul Puterii Umaniste (social-liberal):

„Către Președinția României Domnului Președinte Klaus Werner Iohannis Domnule Președinte, În contextul actual al crizei provocate de coronavirus, România, la fel ca alte state membre ale Uniunii Europene, a decretat stare de urgență.

Asumând responsabilitatea pe care o exercitați, conferită de votul cetățenilor români, Partidul Puterii Umaniste (social-liberal) din România vă adresează solicitarea de anulare a deciziei privind activarea art.15 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și de informare a Secretariatului General al Consiliului Europei cu privire la faptul că dispozițiile Convenției devin din nou și pe deplin aplicabile României. Solicităm acest lucru și în contextul în care Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne a Parlamentului European s-a autosesizat și a adresat o scrisoare Comisiei Europene privind riscul ca în anumite state membre se fie îngrădite drepturile cetățenilor. Asigurăm Instituția Prezidențială și pe Dumneavoastră, Domnule Președinte, de deplina noastră considerație și încredere, motiv pentru care, nu credem că se impun motivări și nici îndoieli asupra faptului că veți da curs solicitării noastre. În acest fel vom avea siguranța că nu vor exista abuzuri din partea unor autorități locale, naționale, sau alte instituții, asupra cetățenilor României. Cu respect Partidul Puterii Umaniste (social-liberal) din România, reprezentat de președinte executiv Av. Dr. Daniel Dumitru Ionașcu”.