Poziția Grupului PPE din Parlamentul European privind sănătatea
- Iuliu Vlădescu
- 21 august 2020, 17:12
Criza generată de pandemia COVID-19 a arătat că pentru a obține beneficii depline pentru cetățeni într-o lume globalizată și interconectată, Uniunea Europeană trebuie să aibă o componentă puternică a politicii de sănătate.
Pentru a preveni și gestiona posibilele crize de sănătate într-o manieră bine coordonată, PPE a venit cu mai multe propuneri, plasând politica de sănătate în centrul priorităților lor.
Grupul PPE îndeamnă Comisia Europeană să acorde prioritate asistenței medicale în cadrul politicii de coeziune, deoarece sunt necesare investiții pentru a asigura accesul egal la facilitățile de asistență medicală din toată Europa. Astfel, popularii europeni consideră că noul cadru financiar multianual ar trebui să se concentreze mai mult pe sănătate, în toate liniile bugetare aferente, pentru a coordona eforturile pentru cercetare și pentru a eficientiza în continuare sistemul de aprobare pentru medicamente sau vaccinuri.
Mai mult, ei solicită crearea unui fond dedicat pentru a ajuta statele membre să-și consolideze infrastructura și serviciile de sănătate spitalicești, asigurând cele mai înalte standarde de asistență medicală, tratament, cercetare și inovație.
De altfel, tehnologia trebuie să servească oamenii și nu invers, tocmai de aceea nu trebuie ignorate noile posibilități tehnologice și soluții digitale, cum ar fi: aplicațiile pentru pacienți, inteligența artificială, precum și înființarea unei platforme europene cu date medicale și a unui centru european de date pentru coordonarea în situații de urgență.
Grupul PPE solicită crearea unei rețele europene de spitale specializate în pandemii, în fiecare regiune a Europei. Statele membre și regiunile de frontieră ar trebui să aprofundeze cooperarea sanitară transfrontalieră într-un mod eficient, fără obstacole administrative.
Prin acorduri de comerț echitabil, Grupul PPE solicită lansarea unui „Plan de acțiune pentru autonomie în sănătate” pentru a produce și stoca produse farmaceutice esențiale și echipamente medicale în statele membre, pentru a fi mai puțin dependente de țări terțe.
UE ar trebui să consolideze examinarea investițiilor străine directe pentru a proteja industriile strategice din sectorul sănătății. Totodată, este importantă păstrarea angajamentului tradițional clar al UE in ceea ce privește comerțul liber și să nu recurgă la protecționism și repatrierea forțată a producției farmaceutice în UE.
Pentru a consolida capacitățile de reacție ale UE în situații de urgență medicală, Grupul PPE propune o revizuire și actualizare a sistemului juridic european pentru situații de urgență pe baza acestei experiențe pandemice.
Promovând un stil de viață sănătos, popularii europeni susțin cu tărie ideea încurajării producției și consumului de produse agricole europene, îndemnând statele membre la reducerea TVA pentru fructe și legume. Introducerea vaccinărilor pe scară largă în Europa a contribuit semnificativ la eradicarea multor boli infecțioase. Cu toate acestea, există o tendință de ezitare a vaccinării ce poate avea consecințe asupra sănătății publice.
Prin urmare, Grupul PPE solicită crearea de programe educaționale și campanii de comunicare la nivelul UE, finanțate prin programul EU4Health, pentru combaterea dezinformării cu privire la rolul vaccinurilor în sănătatea publică.
Mai mult, PPE consideră că UE trebuie să dețină instrumentele potrivite pentru a deveni eficientă în domeniul sănătății, pe baza următoarelor principii: Europa care respectă; Europa care protejează și susține; Europa care inovează și deschide noi drumuri pentru o viață mai bună.
Lipsa unor acțiuni coordonate la nivelul UE a creat probleme în primele etape ale pandemiei, precum închiderea frontierelor și paralizia pieței interne cu circulație extrem de dificilă a mărfurilor esențiale, inclusiv a celor medicale. Acesta este motivul pentru care este nevoie de o abordare mai eficientă pe viitor, care să ofere competențe pentru înfruntarea crizelor de sănătate, permițând statelor membre să reacționeze rapid și decisiv.