Elena Udrea şi povestea unui pictorial controversat

Elena Udrea şi povestea unui pictorial controversat

Dan Boerescu, Robert Turcescu şi Elena Udrea potolesc controversa stârnită de pictorialul din "Tabu".

"M-am aşteptat că acest pictorial va declanşa multe controverse. Doamna Elena Udrea este o femeie puternică care întotdeauna a stârnit controverse. Faptul că dânsa şi-a construit o altă imagine până acum şi ne-a arătat o latură mai puţin cunoscută am ştiut că va avea un impact extraordinar", a declarat, pentru EVZ, Dan Silviu Boerescu, director editorial al revistei "Tabu", a cărei ediţie de luna aceasta o are pe Elena Udrea pe copertă şi care conţine un pictorial cu ministrul Turismului în cinci ipostaze.

"Noi, ca popor, suntem misogini, ceea ce se dovedeşte şi în situaţia de faţă. Un bărbat care realizează un pictorial, cum este cazul domnului Radu Mazăre, nu a stârnit atâtea reacţii. Este adevărat că, în cazul domnului Mazăre, apariţia din «Playboy» nu a fost neaşteptată, nu era foarte departe de imaginea pe care şi-a creat-o", susţine Boerescu, care adaugă: "asemănător cu cei din ţară au reacţionat şi persoanele din străinătate. Pictorialul a făcut vâlvă în afară şi a fost citat de «Daily Mail» sau «The Sun». Cred că Elena Udrea este singurul ministru care a realizat un asemenea pictorial într-o revistă. Recunosc că şi eu am avut idei preconcepute în ceea ce priveşte colaborarea cu Elena Udrea. După ce am realizat însă şedinţa foto am avut altă părere. Ministrul Turismului a pozat ca un model obişnuit, fără fiţe şi a comunicat excelent cu toată lumea", conchide Boerescu.

"Pictorialul în sine nu este nici deşuchiat şi nici deocheat. Singura poză provocatoare este cea de pe copertă, dar şi în acest caz vorbim de o pastişă după poza Madonnei din «Vanity Fair»", crede realizatorul TV Robert Turcescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atitudinea ministrului Turismului

"Mult timp, în lume, dar mai ales în România, s-a crezut că politica este prin excelenţă un joc al bărbaţilor. Că e nevoie să joci după regulile lor, pentru a avea acces la funcţii importante, mai puţin la funcţia cea mai importantă în stat. Au fost însă câteva femei care au reuşit să arate că-şi doresc şi pot ceva mai mult decât posturi de executanţi. Sunt acele femei-iconice, care au schimbat felul în care politica se face în lume. Sunt femeile care au arătat că pot fi mai bune decât un bărbat, chiar la jocul pe care ei l-au inventat. Aşa se face că, în acest moment, există nu mai puţin de nouă femei care deţin funcţia de preşedinte al ţărilor lor: Dilma Rousseff (Brazilia), Laura Chinchilla (Costa Rica), Roza Otunbayeva (Kârgâstan), Dalia Grybauskaite (Lituania), Cristina Kirchner (reconfirmată preşedinte al Argentinei pe 23 noiembrie), Pratibha Patil (India), Ellen Johnson Sirleaf (Liberia), Tarja Halonen (preşedinte al Finlandei din 2000) şi Mary McAleese (Irlanda). După cum puteţi vedea, sunt ţări dintre cele mai diverse: de la ţări cu probleme de dezvoltare economică destul de grave (precum în Africa), până la ţări europene cu un nivel de trai ridicat. Ceea ce înseamnă că accesul femeii la vârful politicii nu este condiţionat de dezvoltarea economică a ţării, ci doar de priceperea ei. Se pare că acest lucru a început să fie înţeles şi de vecinii noştri bulgari. Maglena Kuneva a obţinut locul trei în alegerile prezidenţiale cu o săptămână în urmă, fiind votată de 14% din electorat. Fostul comisar european a candidat din partea Mişcării Naţionale pentru Stabilitate şi Progres, partidul care l-a propulsat pe Simeon al II-lea în 2001 la funcţia de prim-ministru", a scris Elena Udrea pe blogul ei.

Avansarea femeilor în politică

"În logica aceasta, mi-aş dori foarte mult să văd că, şi în România, unul dintre partidele mari e suficient de deschis să propună o femeie curajoasă şi pricepută la cea mai importantă funcţie în stat. Mult timp m-am ferit să vorbesc despre faptul că sunt femeie în politică. Într-o anumită măsură, chiar aflată în interiorul unei lumi misogine, nu am vrut să vorbesc despre discriminările la care sunt supuse femeile politician. Acum, însă, cred că prin rezultatele obţinute de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi de mine personal în interiorul partidului, am arătat tuturor că o femeie poate munci 14-16 ore pe zi, în fiecare zi, uneori mai mult şi mai bine decât un bărbat. Şi asta chiar si pe tocuri, mergând şi la coafor, şi, mai ales, fără să mă transform într-un bărbat. În acest moment, nu mai am niciun complex să militez public pentru promovarea femeilor în politica românească. Aşa cum în alte părţi se poate, chiar foarte aproape de noi, sunt convinsă că şi România începe să renunţe la structura sa patriarhală şi să accepte faptul că femeile pot fi politicieni mai buni decât bărbaţii. Şi, prin extensie, femeile pot ocupa orice funcţie de conducere pe care o deţine astăzi un bărbat. Am un respect deosebit pentru cele care reuşesc în lumea bărbaţilor, în orice ramură ar fi, care-şi fac o carieră şi luptă mereu pentru a ajunge şi mai sus. Despre asta şi despre felul în care poţi rămâne femeie chiar creându-ţi o carieră am vorbit într-un interviu pe care l-aş cataloga drept foarte viu, acordat revistei TABU, al cărei nou număr apare mâine. Ca să fac puţin teasing, alături de interviu, veţi găsi şi un mic pictorial cu mine pozând în cinci dintre cele mai puternice personalităţi feminine din istorie. Pentru că tot se întreabă unele tabloide cum aş arăta brunetă, aveţi ocazia să vedeţi mâine în Tabu", promite ministrul Turismului.

DE PRIN MEDIA

Oameni politici în reviste

De curând, Radu Mazăre a stârnit un scandal de proporţii după ce a apărut pe coperta "Playboy" alături de câteva domnişoare frumoase şi sumar îmbrăcate.

A şi recunoscut public că a chiulit de la o şedinţă de partid în acest scop şi a detaliat ce condiţii a pus pentru a realiza pictorialul.

"Le-am spus că nu vreau ca fetele să fie tuning şi super tuning. A zis: e foarte greu să găsim. Am zis: eu plec în Madagascar, ai timp să găseşti în trei săptămâni".

În iulie 2005, Daciana Sîrbu a apărut pe coperta revistei "Tabu".

"O copertă la «Tabu» e un vis împlinit. Nu cred însă că voi mai repeta experienţa asta şi, oricum, după ce am pozat pentru «Tabu», restul nu mai contează. Cert este că am început să le compătimesc pe cele care fac asta des, nu e uşor sa fii manechin, fotomodel", spunea atunci Sîrbu.

RAZĂ DE ACŢIUNE

Pictorialul a făcut înconjurul lumii

Pictorialul din "Tabu", ce o are ca protagonistă pe Elena Udrea, a făcut furori peste hotare. Publicaţii din Argentina, SUA şi China au comentat fotografiile şi declaraţiile acesteia.

Elena Udrea a fost lăudată pentru frumuseţea ei de site-ul argentinian tn.com.ar. Jurnaliştii argentinieni au numit-o cea mai sexy femeie-ministru din Europa, apreciind apelul feminist al româncei, Udrea menţionând că este inspirată de femeile care au ajuns preşedinte.

Pictorialul i-a atras atenţia şi celebrului blogger din Statele Unite, Perez Hilton, care a realizat pe site-ul său un articol în care o laudă pe Elena Udrea. "Cred că arată fabulos", a afirmat Perez.

Pozele în care este protagonistă Elena Udrea au ajuns chiar şi în China, site-ul China Broadcast publicând fotografia de pe coperta revistei glossy.

ATITUDINI

Părerea colegilor de breaslă

Ioan Oltean (secretarul general al PDL): "E o femeie frumoasă, poate să pozeze. Femeile frumoase pozează. Nu văd nimic rău". Mădălin Voicu (deputat PSD): "Arată foarte bine, să fim serioşi, lăsând la o parte speculaţiile care se pot face. Eu, ca bărbat, mă uit cu admiraţie şi cu respect, combinat cu apetit".

Silviu Prigoană (deputat PDL): "Superb. Mă aşteptam, când am auzit, să fie altceva. Dar văd că sunt absolut decente. O femeie frumoasă care putea să fie şi actriţă la Hollywood, putea să joace orice rol".

Alina Gorghiu (deputat PNL): "Nu am cumpărat revista. Am văzut imaginile publicate în presă. E opţiunea fiecăruia ce face, e treaba domniei sale dacă a ales această modalitate de de mediatizare".

MISOGINISM

Părerea specialiştilor

"Poporul român este tradiţionalist, iar ideologia de gen a românilor este patriarhală. Normativ este un dezechilibru puternic  între poziţia femeii şi a bărbatului, potrivit căreia poziţiile de demnitate publică trebuie să aparţină bărbatului", a declarat sociologul Adrian Hatos despre controversă: "Femeia este văzută în primul rând ca mamă, casnică, fiinţă supusă familiei. Românii se numără printre cei mai tradiţionalişti europeni, iar misoginismul vine din  situaţia în care aşteaptarea ca bărbatul să deţină puterea este ameninţată. De ce norma patriarhală? Pentru că românii sunt mai săraci, mai religioşi şi mai puţin educaţi decât locuitorii ţărilor occidentale".

În 2005, Laura Grünberg, vicepreşedinta Societăţii de Analize Feministe AnA, afirma că "felul în care a abordat presa parcursul consilierei (Elena Udrea - n.r.)a de monstrat încă o dată că a fi femeie în politică este un dezavantaj".

APRECIERE

Părerea redactorului - şef al unei reviste glossy

"O copertă cu Elena Udrea vinde în măsura în care vând şi alte persoane publice care au o poveste. În cazul acesta mi se pare interesantă ideea, Elena Udrea în pielea unor personalităţi feminine din istorie, dar felul în care a fost pusă în practică lasă de dorit. Mă aşteptam ca fotografiile să fie mai puţin prelucrate pe calculator şi să lase personajul să vorbească prin atitudine şi styling", explică Raluca Hagiu, redactor - şef la revista "Unica".

"Până la urmă, ce-i al ei, e al ei! Elena Udrea este o femeie puternică, atrăgătoare şi abilă", spune Raluca Hagiu, care crede că e de apreciat curajul ministrului Turismului. Citiţi şi:

  • EXCLUSIV. Ce a spus Victor Ponta despre Mazăre în Playboy