

„Investiţi în oameni.” Dan, directorul care şi-a redus salariul pentru a le mări pe celelalte. Aceasta este povestea pe care jurnaliştii revistei americane People au publicat-o recent şi care face ocolul lumii.
Totul a început în urmă cu 6 ani, când Dan Price, director executiv al Gravity Payments (n.r. – companie cu sediul în Seattle) a înţeles ceea ce ar fi ideal să înţeleagă orice manager din lume: că investiţia în oameni este un element-cheie pentru succesul oricărei afaceri.
Când a aflat că unul dintre angajaţi lucra şi la McDonald’s pentru a-şi putea plăti datoriile, directorul executiv a înţeles că este nevoie de o schimbare majoră în companie. Astfel şi-a redus salariul cu 90%, astfel încât angajații să poată beneficia de un salariu minim de 70.000 de dolari pe an.
Omologii din mediul de afaceri nu au primit prea bine demersul său, l-au criticat şi l-au etichetat drept socialist. Mai mult, i s-a explicat că strategia nu este sustenabilă pentru afacere. Cu toate aceste, Dan Price a crezut în instinctul său şi a stabilit un record de eficiență, conform People.
„În urmă cu 6 ani, am crescut salariul minim din compania mea la 70.000 de dolari. Cineva m-a numit socialist… De atunci, veniturile noastre s-au triplat, suntem un studiu de caz pentru Harvard Business School, iar de 10 ori mai mulți angajați și-au cumpărat case. Investiți întotdeauna în oameni.
De când salariul nostru a crescut la 70.000 de dolari, acum 6 ani: veniturile noastre s-au triplat, numărul de angajați a crescut, numărul de clienți s-a dublat, angajații au făcut de 10 ori mai mulți copii, 70% dintre angajați și-au achitat integral datoriile, numărul caselor cumpărate de angajați a crescut de 10 ori, contribuțiile au crescut cu 155%”, a declarat Dan Price.
Şeful Gravity Payments s-a mai referit şi la câteva cifre legate de extinderea companiei și a spus că cel mai bine plătit angajat din companie câștigă un salariu de patru ori mai mare decât salariul minim din companie (70.000 de dolari pe an).
Pandemia de coronavirus a lovit puternic compania, la fel cum s-a întâmplat cu majoritatea afacerilor de pe mapamond, dar Dan Price a gestionat altfel acest moment economic delicat.
Datorită faptului că a creat o cultură a locului de muncă care i-a făcut pe angajați să știe că sunt apreciați, aceştia nu au pierdut timp depunând eforturi pentru a se asigura că firma va supraviețui.
„La începutul pandemiei, am pierdut 55% dintre venituri peste noapte. Angajații noștri au fost atât de implicați încât singuri au propus să li reducă salariile pentru a preveni disponibilizările. Am depășit furtuna, am dat toți banii înapoi, iar acum facem majorări”, a subliniat Dan.
„Nu îmi lipsește nimic din stilul de viață de milionar”, a mai spus cel care în urmă cu 6 ani și-a tăiat cu 90% salariul de 1 milion de dolari și a crescut salariile pentru 130 de angajați la cel puțin 70.000 de dolari.