O producţie TVR 2 care prezintă una dintre cele mai vechi meserii din România, olăritul, va fi difuzată sâmbătă seara, de la 19.30.
TVR 2 va difuza sâmbătă, de la ora 19.30, un documentar în premieră, numit „Olăreasa de la Vama Sării”. Documentarul a fost realizat de Tudor Chirilă, regizor premiat în 2009 de Uniunea Cineaştilor din România (UCIN) pentru lungmetrajul „Ultima prescură”.
Producţia de acum prezintă pe îndelete arta olăritului, una dintre cele mai vechi meserii din România (pe cale de dispariţie).
Satul legendar
Satul Vadul Crişului este un legendar centru de olărit, unic în Europa prin culoarea albă a ceramicii rezultată în urma arderii şi cunoscut de etnologii din Europa Centrală şi de Est.
„Vama Sării e denumirea târgului anual din satul Vadul Crişului. Denumirea e dată după vama feudală, care unea, pe vre muri, Voievodatul Transilvaniei de Regatul Ungariei. Localitatea e extrem de pitorească, iar defileul Crişului (unde se află ruinele vămii) a fost declarat rezervaţie naturală”, spune regizorul.
„Ţăranii adevăraţi au dispărut, ultimii dintrei ei mor acum de bătrâneţe”, mai spune acesta, amar. „În 1950, acolo erau înregistrate 60 de cuptoare de ars ceramică. Astăzi mai există doar două. Iar Uliţa Olarilor, drumul pe care se aflau cele mai multe cuptoare, nu mai are în prezent niciunul, deşi se numeşte la fel. Ultima olăreasă, tanti Iulia, e bătrână şi bolnavă, iar familia, din păcate, nu-i va continua meşteşugul”, a mai continuat realizatorul.
Documentar despre piatră
Regizorul Tudor Chirilă lucrează deja la un alt documentar, intitulat „Drumul Pietrei”, care prezintă povestea pietrei mun ţilor, de la extragerea din carieră până la zidirea ei în vilele şi palatele bogaţilor.
„Pe lângă drumul propriu-zis al pietrei, filmul prezintă, în paralel, viaţa oamenilor din carieră şi viaţa potentaţilor zilei”, spune Chirilă.