Povestea procurorului care avea nume de cod la Securitate după fotbalistul Sabău

Povestea procurorului care avea nume de cod la Securitate după fotbalistul Sabău

Lui Septimiu Turcuş îi plăcea atât de mult fotbalul încât securiştii i-au dat nume de reţea după celebrul fotbalist. Procurorul militar râde acum: "Aveam 22 de ani, mă îngrijora subminarea economiei"

Procurorul militar Septimiu Turcuş, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca, iubeşte atât de mult fotbalul încât şi numele de cod de la Securitate, "Sabău", îl avea dupa fostul mare fotbalist Ovidiu Sabău.

Controla calitatea bauxitei de la mina Cornet

Magistratul a fost racolat de Securitate pe 23 octombrie 1989, cu două luni înainte de revoluţie. Nu a apucat să dea decât o singură notă, semnată cu numele de cod "Sabău", în care relata anumite nereguli care aveau loc la întreprinderea minieră pentru exploatarea bauxitei de la Cornet, judeţul Bihor.  Procurorul Turcuş lucra pe atunci ca şi CTC-ist la exploatarea minieră şi a fost racolat "în scopul supravegherii informative a staţiei de preparare a minereului de bauxită din cadrul sectorului minier Cornet".

În nota dată de fostul CTC-ist, Turcuş, sunt subliniate încălcări grave din partea angajaţilor a procesului de obţinere a bauxitei. Turcuş le spunea securiştilor că exista nereguli la calitatea bauxitei la staţia Chistag, deoarece personalul responsabil cu prelucrarea mineritului îndeplinea alte sarcini. "Astfel, s-au confruntat cu refuzuri calitative şi de plată din partea clientului, Întreprinderea de Alumină Oradea", arată procurorul în nota sa către Securitate. "Le-am spus că îmi place fotbalul şi m-au făcut Sabău" În urma analizării singurei note de la dosarul de reţea R265811, a informatorului Sabău, CNSAS a ajuns la concluzia că nicio persoană nu a avut de suferit de pe urma acestei delaţiuni, asta şi pentru că ofiţerii primiseră între timp ordin să adune informaţii cu privire la tensiunile care începeau să apară în rândul populaţiei şi care au dus în cele din urmă la răsturnarea regimului. "Nu îi poate fi atribuită calitatea de lucrător/colaborator al Securităţii", se arată în constatarea CNSAS.

Procurorul militar Septiumiu Turcuş este cumva amuzat de ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 22 de ani. "Aveam pe atunci 22 de ani şi eram CTC-ist. Au venit ofiţerii de securitate la mine şi mi-au spus că dacă constat nereguli în producţia aluminei să îi informez. M-au întrebat ce hobby-uri am şi le-am zis că fotbalul. Apoi m-au întrebat dacă mi-ar plăcea să am numele de cod Sabău şi am zis că da şi Sabău am rămas. Erau interesaţi de infracţiuni de subminare a economiei naţionale şi cum eram tânăr când am văzut un astfel de caz i-am anunţat", a comentat magistratul militar. Trecutul în opinia lui Turcuş este undeva foarte departe şi nu mai contează ce a fost sau ce s-a întâmplat. "Nu consider că am făcut poliţie politică. Am şi uitat de această întâmplare", a mai adăugat magistratul. Septimiu Turcuş este procuror din anul 1999.

Ne puteți urmări și pe Google News