Cine a construit Podul lui Putin, aruncat în aer în această dimineață: „Nu are pereche în lume”

Sursa foto. Twitter

Podul lui Putin sau Podul Crimeii a fost distrus în dimineața zilei de sâmbătă, după ce a a fost aruncat în aer. Acesta era proiectul de suflet al lui Vladimir Putin și a fost inaugurat în anul 2018. Construcția leagă partea de vest a Rusiei de Peninsula Crimeea, peste Strâmtoarea Kerci.

Podul Crimeii este cel mai lung din Europa, iar pentru crearea lui costurile au fost uriașe. Acest proiect a fost încă de la început unul strategic, capabil să contribuie la planurile de agresiune ale liderului de la Kremlin.

Cel mai lung pod din Europa

Podul ce trece peste Strâmtoarea Kerci este cel mai lung din Europa, având o lungime de 19 km. Construcția a fost gata în numai doi ani, iar în 2018 a fost inaugurată, atunci când președintele rus l-a trecut în timp ce se afla într-un camion.

Era considerat unul dintre cele mai importante proiecte pentru Putin, în care acesta s-a implicat personal. El a declarat în momentul inaugurării că „este o zi excepțională, de sărbătoare, istorică”.

Cine a construit Podul lui Putin

Cel mai important pod pentru Putin a fost construit de partenerul acestuia de judo, miliardarul Arkadi Rotenberg. La acea vreme, presa scria că este și cel mai scump pod din lume, prețul lui inițial ridicându-se la aproximativ 227,922 miliarde de ruble, adică 3,7 miliarde de dolari.

Chiar înainte de inaugurare, președintele rus a vizitat șantierul și s-a arătat atunci satisfăcut și uimit de faptul că a putut duce la îndeplinire ceea ce nici ultimul țar rus, Nicolae al II-lea, și nici Hitler nu au putut face.

Sursa: Profimedia Images

„Voi, voi aţi reuşit. Este genial”, le-a spus el muncitorilor. „Este impresionant, bineînţeles. Podul nu este doar o construcţie unică pentru ţara noastră, eu cred că nu are pereche în lume”, a mai adăugat plin de entuziasm Putin.

Importanța strategică a distrugerii podului pentru ucraineni

Podul ce leagă Crimeea de Rusia a fost distrus în dimineața zilei de sâmbătă. Deși forțele ucrainene nu au revendicat atacul, Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Ucrainei, a scris într-o postare de pe rețelele de socializare: „Crimeea, podul, începutul. Tot ce este ilegal trebuie distrus. Tot ceea ce a fost furat să fie returnat Ucrainei”.

Distrugerea grandioasei construcții reprezintă pentru ucraineni o victorie semnificativă și o lovitură dură pentru Putin, alta, dintr-un șir lung. Astfel, în Crimeea se va putea acum ajunge doar pe mare sau prin sudul Ucrainei.

De asemenea, trupele din sudul Ucrainei vor putea fi acum foarte greu aprovizionate.

Podul este un punct de tranzit important pentru echipamentele militare ruse. În plus, în urmă cu câteva luni, guvernul ucrainean acuza trupele ruse că transportă pe aici, în Crimeea, rezervele de grâu și utilajele agricole furate din zonele ocupate Melitopol și Herson.

Reacția Moscovei în urma distrugerii Podului lui Putin

Într-o declarație făcută sâmbătă dimineață, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a calificat incidentul de pe Podul Crimeea drept o „urgență”, fără a preciza cine s-ar află în spatele deflagrațiilor.

În acest sens, Putin a dat ordine de formare a unei comisii care să investigheze cauzele distrugerii. De asemenea, administrația rusă s-a arătat lezată de reacția ucrainenilor, menționând că avarierea infrastructurii civile nu demonstrează decât natura teroristă a Ucrainei, potrivit digi24.ro.