În Alpii Elvețieni, se află o unitate responsabilă pentru cercetarea agenților patogeni mortali pentru a opri următoarea pandemie.
Laboratorul Spiez a fost însărcinat anul trecut de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să fie primul care să crească și să stocheze viruși potențial letali pentru a afla cum să oprească focarele.
Cercetări făcute într-un laborator secret
Cunoscut sub numele de programul BioHub, a fost creat ca urmare a obstacolelor cu care s-au confruntat cercetătorii când a izbucnit Covid-19, în timp ce așteptau să sosească mostre ale virusului din China. În schimb, virușii vor fi gata și așteaptă să fie explorați de oamenii de știință în încercarea de a opri o viitoare pandemie înainte ca aceasta să se răspândească.
În interior sunt luate toate măsurile de precauție pentru a se asigura că agenții patogeni din pereții laboratorului nu scapă. Oamenii de știință care lucrează cu coronavirus poartă costume de protecție, adesea cu propria lor alimentare cu aer, în interiorul unei unități de izolare închise ermetic. Deșeurile care părăsesc laboratorul sunt supraîncălzite la o temperatură de până la 1.000 de grade pentru a ucide agenții patogeni care se agăță de ele.
Premiera pe care a oferit-o Luxemburg
Ofițerul de biosecuritate monitorizează mai multe ecrane care arată imagini ale camerelor de securitate ale laboratoarelor cu cele mai mari măsuri de precauție privind nivelul de biosecuritate (BSL). Dacă ușa lui rămâne deschisă mai mult de câteva secunde se aude o alarmă. OMS și guvernul elvețian finanțează bugetul anual de 600.000 de franci elvețieni pentru prima fază a programului.
Luxemburg a fost prima țară care a împărtășit mostre de noi variante de coronavirus cu BioHub, urmată de Africa de Sud și Marea Britanie. Luxemburg a trimis variante Alpha, Beta, Gamma și Delta, în timp ce ultimele două țări au transmis variante Omicron, a spus OMS, potrivit Mirror.co.uk.