Povestea impresionantă a COPIILOR nepalezi, vânduți ca SCLAVI în Marea Britanie, după cutremurul de anul trecut
- Simona Stupar
- 5 aprilie 2016, 13:00
Copii supraviețuitori ai cutremurului din Nepal sunt vânduți unor familii britanice, pentru a lucra ca „sclavi” în casele lor, relevă o investigație făcută de tabloidul britanic The Sun. Fete și băieți chiar și de 10 ani sunt cumpărați pentru 5.250 de lire sterline pe piața neagră, fiind vânduți de rețele care operează în regiunea Punjab, din India.
Mii de oameni au murit, în 25 aprilie 2015, când un seism cu magnitudinea 7,8 a lovit Nepalul și a lăsat milioane de oameni pe drumuri. Publicația britanică arată că aceste bande de infractori „vânează” copii ai refugiaților nepalezi și destramă familiile indiene.
Informațiile preluate de presa internațională arată că familii bogate britanice cumpără tineri pentru a munci, neplătiți, ca servitori în casă. Un astfel de intermediar, pe nume Makkan Singh, a adus mai mulți copii în fața unui reporter sub acoperire și l-a îndemnat să-și aleagă unul. A spus: „Am trimis o mulțime de copii în Marea Britanie. Majoritatea celor luați de britanici sunt nepalezi”. Prețul unui băiat este de 500.000 de rupii (în jur de 5.250 de lire sterline). Apoi există costurile transportului până la destinație, dar acestea sunt separate și sunt strict responsabilitatea celui care îl cumpără pe copil.
„Ia un nepalez în Anglia! Sunt oameni buni. Sunt buni la a face treabă în casă și sunt bucătari pricepuți. Nu o să vină nimeni să te caute, să dai copilul înapoi”, scrie The Sun.
Secretarul britanic pentru Interne, Theresa May, spune că traficul de copii este „cu adevărat o infracțiune abominabilă” și a cerut Agenției Naționale împotriva Criminalității să investigheze dezvăluirile presei. „Niciun copil, nicăieri în lume, nu ar trebui luat de lângă familia sa și forțat să lucreze ca sclav”, a spus ministrul, adăugând că de aceea a fost introdus, anul trecut, Actul Sclaviei Moderne, care include protecție pentru potențialele victime ale traficului de copii și ale sclavagismului și sentințe care pot merge până la închisoare pe viață pentru cei găsiți vinovați. oficialii au cerut jurnaliștilor să împărtășească Poliției și Agenției împotriva Criminalității informațiile aflate, pentru a se putea lua măsuri contra criminalilor care profită de pe urma acestui comerț.
Ancheta jurnaliștilor britanici a început în Jalandhar, un oraș de la granița cu Nepalul. Familiile lovite de cutremurul de anul trecut, în care au murit 9.000 de oameni, au trecut granița, dar s-au trezit fără adăpost și sărăci lipiți pământului. De asemenea, traficanții și-au îndreptat atenția asupra statului Bihar, unde oamenii încearcă să-și găsească un loc de muncă, dar ajung pe stradă, cu multe guri de hrănit.
Copiii sunt cumpărați de la familiile lor, închiși în case în India, până când li se fac documentele de călătorie, ca să nu fugă. Un jurnalist de la The Sun a pozat într-un (adept la religiei) Sikh bogat,care trăiește în Marea Britanie, are o soție bolnavă și un mamă în vârstă care au nevoie de o menajeră sau un băiat care să ajute la treburile casei. A fost condus într-un tempul, unde s-a întâlnit cu traficantul Singh, care a sosit pe o motocicletă și-a prospus să meargă într-un loc ascuns, ca să poată discuta în liniște. Nu știa că este filamt pe ascuns, așa că Singh a spus: „Pot să-ți ofer un băiat. Dar să-l duci în Anglia și să-i procuri documentele de care are nevoie, sunt responsabilitățile tale”. Ziaristul a întrebat dacî este posibil să-l ducă în Anglia, iar replica a fost: „Desigur. Am trimis mulți băieți acolo. Ce vei face cu el acolo este treaba ta!”.
„India este plină de băieți. Nepalul a fost distrus și nepalezii sunt aici. Mergem la părinții săraci, vorbim cu ei și facem un târg”, a explicat intermediarul. A explicat că ar trebui să-l țină acolo pe băiat cam 2-3 ani, să-l pregătească, să-l învețe, să-l facă să intre într-o rutină, apoi să obțină documente pentru el. „Dacă vrei sfatul meu, ia unul de 12-13 ani”, a mai spus „afaceristul”. Referindu-se la culturile de marijuana, care sunt peste tot în zonă, Singh a continuat: „Fiecare familie are între 8 și 10 copii. Există mai mulți copii în Bihar (stat în estul Indiei- n.r.) decât plante de marijuana”.
A doua zi a primit trei copii, la „ofertă”: un băiat, Amit, de 10 ani, o fată, Pooja, de 12 ani și un alt băiat, Ssuti Ram, de 13 ani. Întrebat de ce nu sunt copii și mai mici, răspunsul a venit rapid: „Nu există niciun motiv să vreți unul sub 10 ani. Acveia o să plângă, o să le fie dor de părinți. Nu vor putea lucra. Apoi o să vii înapoi, să te plângi. Ai nevoie de copii care pot munci. Iată, aceștia sunt!”.