Fotografia inițială a fost postată, pe contul de Twitter, de Andrew Harper, reprezentantul de ţară al Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite pentru Iordania.
Ulterior, a fost preluată și publicată de către Hala Gorani, reporter CNN International, însoțită de următoarea descriere: "Staff-ul ONU l-a găsit pe Marwan, 4 ani, care străbătea deşertul, singur, după ce a fost separat de familia sa, care fugea din Siria)". Povestea emoționantă a micuțului Marwan a impresionat comunitatea online, dar și presa internațională, fotografia fiind republicată de mii de ori, potrivit BBC.
După doar opt minute de lapublicarea știrii inițiale, corespondentul CNN a postat o actualizare, potrivit căreia micuțul se află din nou alături de familia sa, fapt ce a ridicat o serie de semne de întrebare cu privire la veridicitatea informațiilor. Astfel, alți jurnaliști au verificat contul de Twitter al lui Andrew Harper, menționat în cea de-a doua postare a lui Gorani, și au descoperit o fotografie publicată cu jumătate de oră înaintea celei cu micuțul Marwan. În imaginea respectivă putea fi observat un grup mai mare de refugiați, ce străbăteau un peisaj deșertic similar, aflat la granița dintre Siria și Iordania, fapt ce sugera ideea cp Marwan nu străbătuse deșertul singur. Ba mai mult, după ce fotografia a fost mărită, Marwan părea să se afle în spatele grupului.

Astfel, Shiv Malik, jurnalist de investigaţii la The Guardian, a contactat un reprezentant ONU, care i-a confirmat îndoielile. Malik i-a trimis apoi un mesaj lui Hala Gorani, în care îi spunea că, din informaţiile lui, băieţelul se afla la doar 20 de paşi în urma familiei sale. Confuzia a fost alimentată şi de o declaraţie a lui Andrej Mahecic, purtătorul de cuvânt al ONU, pentru Daily Mirror, din care se putea înţelege că băiatul s-ar fi rătăcit în cursul nopţii, ceea ce ar contrazice informaţiile obţinute de Malik de unul dintre ofiţerii de presă ai ONU, prezent pe teren în momentul realizării fotografiei.
Imaginea publicată de Gorani a fost preluată şi republicată de peste 8.000 de ori, în timp ce fotografia originală, a lui Andrew Harper, care menţiona că Marwan "a fost separat temporar de familie", a fost preluată de doar 200 de ori în prima zi.

Te-ar putea interesa și: