Viața în satul fără bărbați. Un loc unic în lume

Sursa: https://calatorinbascheti.ro

Există un sat, singurul din lume, unde bărbații nu au voie să intre în această comunitate. Este un loc doar pentru femei, construit de femei.

Un loc pentru femei, construit de femei: asta se prezină Umoja, un sat din comitatul Samburu, în nordul Kenyei. Deși este similar cu alte așezări tribale, Umoja are un element care îl diferențiază: niciun bărbat nu locuiește acolo.

Ideea satului de femei i-a venit lui Lolosoli, în timp ce se afla în spital, după ce a fost bătută de un grup de bărbaţi. Motivul? Le vorbise femeilor din satul în care stătea atunci despre drepturile lor. Rebeeca a fost una din cele 15 femei care au supraviețuit abuzurilor şi aşa au creat Umoja, un loc care să le protejeze pe ele şi pe copiii lor de bărbaţi.

Pentru a face bani, femeile au vândut bijuterii făcute de ele pentru a putea ridica o şcoală.

Povestea lor a devenit cunoscută în întreaga lume. Umoja este cuvântul kiswahili pentru unitate și este evident că acest concept se află în centrul acestei comunități. Înființată în 1990 ca un refugiu pentru femeile din Samburu care supraviețuit violenței de gen, Umoja găzduiește femei de toate vârstele.

Bărbaților le este interzis accesul pentru a crea un spațiu sigur pentru fetele și femeile care au supraviețuit violenței sexuale și abuzurilor, care au fost ostracizate de familiile lor, precum și pentru cele care au scăpat de căsătorie, când erau minore, sau de mutilarea genitală feminină (FGM).

Băieţii au voie să locuiască în sat până la vârsta de 18 ani

Satul a găzduit aproximativ 50 de familii formate din femei și copiii lor și a continuat să își educe rezidenții cu privire la drepturile femeilor și la violența bazată pe gen. Copii de sex masculin al femeilor au voie să locuiască în sat până când împlinesc 18 ani.

„Satul fără bărbați” este una dintre mai multe serii de fotografii realizate de Paul Ninson, care a declarat că își propune să surprindă imagini care „sensibilizează cu privire la probleme sociale, de mediu sau politice și inspiră oamenii să acționeze”, relatează CNN.