Două femei au fost operate cu succes de tumori ovariene gigantice, la Craiova. Aveau greutatea unui bebeluș

Două femei au fost operate cu succes de tumori ovariene gigantice, la Craiova. Aveau greutatea unui bebeluș Sursa foto: Arhiva EVZ

Medicii de la Spitalul Militar Craiova au efectuat intervenții chirurgicale pentru extirparea a două tumori ovariene impresionante, una în greutate de două kilograme jumătate și cealaltă de trei kilograme.

Într-un caz aparte, pacienta prezenta o malformație uterină congenitală, cunoscută sub denumirea de „Uterul didelf”, o afecțiune extrem de rară care afectează aproximativ 0,5% din populație.

În luna iunie, secția de Chirurgie Generală din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Militar „Dr. Ștefan Odobleja” din Craiova a fost locul unde s-au desfășurat două intervenții chirurgicale impresionante pentru extirparea a două tumori ovariene deosebit de voluminoase. Tumorile prezentau dimensiuni neobișnuit de mari, de 25 cm și 27 cm, cântărind respectiv 2500 g și 3000 g.

Operații de îndepărtare a tumorilor ovariene gigant la Spitalul Militar Craiova

Pacientele s-au prezentat la cabinetul de ginecologie din cadrul Ambulatoriului Integrat al Spitalului Clinic de Urgență Militar „Dr. Ștefan Odobleja” Craiova, semnalând o creștere în volum a abdomenului.

Una dintre paciente a fost un caz cu atât mai special cu cât aceasta persoană a prezentat la examenul ginecologic două utere, două coluri și două cavități vaginale separate printr-un sept incomplet.

Intervenția a avut un grad ridicat de complexitate întrucât în antecedente pacienta a mai avut două intervenții chirurgicale efectuate în regim de urgentă, fapt ce a implicat o minuțioasa visceroliză a sindromului aderențial. Această malformație uterină congenitală, numită și „Uterul didelf” este extrem de rară și afectează aproximativ 0,5% din populație”, spun reprezentanții Spitalului Militar Craiova.

Intervențiile chirurgicale au fost meticulos pregătite în preoperator, inclusiv cu ajutorul imaginilor medicale avansate, sub coordonarea atentă a unei echipe multidisciplinare. În timpul operațiilor, domnul colonel (Rz.) prof. univ. dr. Mercuț Dorin a supravegheat cu atenție desfășurarea procedurilor. Echipa operatorie a fost formată din medicul specialist ginecolog, Cîrstea Silvia – Gina, medicul specialist chirurg, Căluianu Irina, medicul rezident în chirurgie generală, Marinescu Georgiana, cu sprijinul medicului anestezist, Cpt. Diaconu Marian, și al asistentei medicale, Belețu Elena.

Evoluția postoperatorie favorabilă a celor două paciente s-a datorat și personalului secției chirurgie și compartimentului ATI în grija cărora au fost până la externare.

Ne puteți urmări și pe Google News