Povestea fascinantă a celui mai vechi și renumit cocktail din lume

Povestea fascinantă a celui mai vechi și renumit cocktail din lume

Tuturor ne place ca atunci când mergem într-un bar să comandăm un cocktail bun, iar nume precum mojito, martini sau margarita ne-au intrat deja în „sângele” meniului băuturilor de lifestyle

Nu multă lume cunoaște însă istoria acestor cocktailuri, una la fel de savuroasă precum băuturile în sine. Hai să trecem pe scurt în revistă cum a luat ființă Martini, cel mai celebru cocktail

Martini

Originile numelui (și a băuturii însăși) se pierd în umbrele istoriei dar unii autori propun câteva variante. Cea mai aproape de adevăr pare a fi cea legată de producătorul italian de vermut Martini, arătând către anul 1863. O băutură de legendă, cunoscută în trecut și datorită fabuloaselor sale postere.

Ne puteți urmări și pe Google News

O versiune a poveștii susține că băutura ar fi fost inventată de un barman de la hotelul Knickerbocker, din New York, în 1911 sau 1912.

O altă sursă, ceva mai controversată, susține că numele provine de la o armă, denumită Martini-Henry, folosită de armata britanică în timpul anilor 1870. În fine, în cartea Stuart’s Fancy Drinks and How To Mix Them, de Stuart Thomas, publicată în 1904, este descrisă o formă primitivă de dry martini: „un mix 2:1 de dry gin Plymouth și dry vermut, cu un strop de bitter de portocală”.

Cea mai interesantă teorie este, însă, cea care are legătură cu coasta de vest a anilor 1860. Conform poveștii, un miner a cerut o băutură specială la finalul unei zile de muncă în care a dat de aur, în Martinez, California. Barmanul a amestecat rapid și ad-hoc câteva ingrediente: vermut dulce, gin Old Tom, câteva bitter-uri și lichior maraschino. Așa s-a născut Martini. Iar de la minerii „auriferi” până la Goldfinger, din seria James Bond, Martini a devenit băutura favorită a multor bărbați în ultimii 150 de ani.

Clasicul dry martini este făcut cu gin sec londonez, vermut sec și o garnitură (coajă de lămâie, măsline, ceapă etc). Unii – precum regizorul spaniol Luis Bunuel – adăugau bitter Angostura.

Ingrediente: 70ml vodka sau gin 1 lingură de dry vermouth (Martini exta dry e o opțiune) 2 lingură suc măsline (apa în care au stat măslinele) lămâie măsline verzi

Preparare: Amestecă în shaker vodka/ginul cu vermouth-ul, sucul de măsline și cuburi de gheață. Cu o felie de lămâie, freacă marginea cupei de jur împrejur. Strecoară amestecul din shaker într-o cupă rece ca gheața, iar la final adaugă o scobitoare cu 1 sau 2 măsline.