Povestea chirurgilor români care au furat meserie de la stat, după care și-au deschis propriul „AKH”
- Cristina Lica
- 30 ianuarie 2012, 17:45
O echipă de medici, majoritatea de la Spitalul "Sf. Ioan" din Bucureşti, au plecat de la stat şi îşi împlinesc vocaţia într-una dintre cele mai moderne clinici din ţară.
În timp ce chirurgii şi anesteziştii români pleacă pe capete să muncească în spitalele din afară, câţiva medici care au făcut echipă bună la Spitalul "Sf. Ioan" din Capitală şi-au deschis propriul lor spital.
Ei au de gând să-l transforme în noul "AKH", axat pe chirurgie, o raritate pentru spitalele private din ţară, care-şi trimit pacienţii la stat când vine vorba de operaţii complicate.
La conducerea lui sunt doi chirurgi renumiţi, soţ şi soţie, Cătălin Copăescu şi Alina Ambrozie, iar restul acţionarilor (Dana Jianu, Ştefan Jianu, Daniela Godoroja, Mihai Godoroja, Anca Copăescu) sunt în marea lor marea lor majoritate medici, care cunosc dedesubturile sistemului şi au avut grijă "să fure" spuma doctorilor de la stat, dar şi asistentele medicale care le-au fost mâna dreaptă de ani de zile.
La nici un an de la deschidere, Spitalul Delta, a cărui investiţie se ridică la 13 milioane de euro, se laudă cu singurul Centru de Excelenţă în Chirurgia Obezităţii din Europa de Est, dar şi cu un centru unde medici străini vin să facă operaţii rare.
EVZ vă prezintă povestea doctorilor care au refuzat oferte cu multe zerouri în străinătate pentru a se dedica unui proiect autohton.
"Creierul" spitalului, pionierul chirurgiei obezităţii
Doctorul Cătălin Copăescu, directorul spitalului şi şeful departamentului de chirurgie generală este "creierul" din spatele proiectului. Este chirurg general cu competenţă în chirurgia obezităţii, "vârful chirurgiei" cum îi place s-o denumească.
A lucrat la Spitalul Sf. Ioan, din 1990, de când şi-a început rezidenţiatul, iar în 2002 a fost acreditat chirurg bariatric.
"Nici nu ştiam bine ce înseamnă chirurgie bariatrică prin `90, a fost o surpriză să aflu asta de la congresele din străinătate. Am început în 2002 să efectuăm această intervenţie laparoscopică, având mijloace extrem de zgârcite. În 2002, a fost invitat la noi în ţară un austriac, împreună cu care am făcut patru intervenţii de montare a unui inel cu silicon la patru pacienţi. Acesta a fost începutul", povesteşte dr. Cătălin Copăescu.
Înainte de Delta, a lucrat şi la stat, şi la privat (Proestetica, Euroclinic) şi a simţit lipsurile ambelor sisteme. La privat, totul sclipea, însă, când trebuia să facă o intervenţie complicată, trimitea pacienţii la stat, unde avea anestezistul şi asistenta cu care lucra de mult timp. La Delta a adus cu el şi echipa de la Sf. Ioan printre care dr. Florin Turcu, Victor Culman , Elfarra Mazen Said, Rodica Cruţescu şi alţii.
Să construieşti un spital de la zero nu este uşor, cu tot "konwhow- ul". "Toate etapele sunt dificile, de la obţinerea avizelor, urmărirea construcţiei, până la etapa care nu se termină niciodată- asigurarea managementului. Economic vorbind, ne propunem să creştem cifra de afaceri pe 2012 cu 40%", spune medicul Copăescu.
"Investiţia se scoate în 5 ani"
Chirurgul Alina Ambrozie, directorul medical al Spitalului Delta şi soţia lui Cătălin Copăescu, a profesat timp de 20 de ani la Sf Ioan. Spune că lipsurile de la stat, dar şi compromisurile la care eşti supus atât ca medic, cât şi ca pacient, a determinat-o să ia în calcul deschiderea propriului spital.
Admite că preţurile la privat sunt încă mari şi explică de ce. "Este greu să realizezi un spital bazat pe chirurgie, din cauza investiţiilor mari, care se amortizează în 4-5 ani, lucru care se reflectă şi în costurile mari ale intervenţiilor pe care nu şi le pot permite mulţi pacienţi", spune dr. Ambrozie.
Anestezist: "La Paris, aş fi putut să încep lucrul imediat"
Un alt investitor este medicul Daniela Godoroja, şeful secţiei de Anestezie-Terapie Intensivă, care a lucrat din 1995 la Spitalul Sf. Ioan. În acelaşi timp, a lucrat şi în privat, la clinicile Medsana şi Euroclinic, unde colabora cu doctorul Copăescu.
"Am avut la Euroclinic o experienţă interesantă, pentru că nu ne limitam doar la cazuri simple şi mi-am petrecut multe weekend-uri în spital, după anestezii rămâneam de gardă, ca să supraveghez pacienţii. Spitalul privat nu e doar un loc frumos, ci un loc în care dacă ai tot ce-ţi trebuie, poţi să tratezi pacienţii civilizat", consideră medicul.
Împarte acţiunile cu soţul ei, Mihai sau Mike Godoroja, aşa cum îl numeşte, care "nu este doctor, ci artist, o sursă de inspiraţie".
Specialitatea ei este căutată în străinătate şi a avut nenumătate oferte. Provocarea o ţine în ţară. "Am primit nenumărate oferte în Europa. La o vizită la Paris, aş fi putut să încep imediat lucrul, anesteziştii fiind puţini afară şi în România. Deosebirea dintre noi, românii, şi colegii noştri europeni sau americani, este că atingem performanţa cu mult mai multe ore de muncă. Am avut perioade în care am făcut 13-14 gărzi pe lună, departe de familie", povesteşte medicul. "Am avut oferte în Europa. Diferenţa dintre anesteziştii români şi cei din afară e că noi atingem performanţa prin eforturi mai mari. Am făcut şi 14 gărzi pelună." DANIELA GODOROJA, medic anestezist, investitor Spitalul Delta 13 milioane de euro este investiţia spitalului cu o capacitate de 55 de paturi în rezerve de lux, patru săli de operaţie, 24 de cabinete de specialitate Citiţi şi:
- Spitalul unde poţi scăpa de obezitate
- Chirurg francez de origine română: „Medicii de la stat sunt dușmanii reformei: le place șefia și șpaga”
- Operaţiile care te scapă pe viaţă de kilogramele în plus
- Cu ajutorul bisturiului, a slăbit 50 kg. „După operație mă dădeam cu tiroliana”
- Viaţa cu stomac mai mic: "Cum am slăbit 60 kilograme şi m-am făcut poliţistă"
- Operaţii care se vindecă rapid şi nu lasă cicatrici pe piele
- CAZ RAR: Copilul de 100 kg care a primit de Crăciun o operaţie pentru slăbit