Povestea celui mai vechi trib din Oceanul Indian care ucide orice persoană care încearcă să se apropie de insulă

Povestea celui mai vechi trib din Oceanul Indian care ucide orice persoană care încearcă să se apropie de insulăSursa: Arhivă

Cel mai izolat trib din lume trăiește pe Insula North Sentinel din Golful Bengal. Toți cei ca au încercat să pună piciorul pe insulă au fost uciși. Cercetătorii nu știu nici astăzi câți oameni fac parte din acest trib.

Există foarte puține locuri în lume care nu sunt atinse de extinderea civilizației moderne. Fie că este vorba de drumuri, platforme petroliere sau rețele 4G, este aproape imposibil să fii complet deconectat.

O insulă izolată de lume

Cel mai izolat trib din lume trăiește pe Insula North Sentinel din Golful Bengal. Oricine s-a apropiat de insulă - fie că a făcut-o intenționat sau accidental - a fost atacat cu sulițe și săgeți. Rapoartele despre nativii care îi respingeau pe străini datează încă din 1867, când exploratorii britanici au fost forțați să evite atacurile după ce au naufragiat pe coasta insulei și așteptau salvarea.

În 2006, doi pescari au fost uciși după ce s-au apropiat prea mult de insulă. În anii 1970, un regizor al National Geographic care lucra la documentarul despre arhipelagul Andaman a fost rănit de o suliță în timpul filmării. John Allen Chau, în vârstă de 26 de ani, un misionar creștin, a fost ultima victimă după ce a încercat să ia contact cu tribul în 2018. După ce și-a planificat meticulos excursia pe insulă, conștient de pericole, tribul nu a făcut excepții pentru sfintele sale intenții.

În ciuda multiplelor încercări ale autorităților populația insulei a respins complet contactul cu lumea exterioară. Drept urmare, se cunosc foarte puține lucruri despre insulă și despre oamenii săi. Insula, care aparține Indiei, are aproximativ jumătate din dimensiunea Londrei, dar populația sa rămâne un mister. Izolată de mii de ani, populația este vulnerabilă la bolile și virusurile pe care străinii le poartă și la care ei au devenit de mult imuni.

Jurnal până la moarte

Prin urmare, avertismentele internaționale împotriva călătoriei în această zonă nu sunt doar pentru a proteja turiștii de violența lor, ci și pentru a proteja populația insulei de boli. În perioada de până la moartea sa, John Allen Chau a ținut înregistrări detaliate în jurnal despre planurile sale de a-i converti pe oamenii din trib la creștinism și despre primele sale încercări de a lua legătura cu aceștia. Ajuns în Port Blair, capitala Insulelor Andaman și Nicobar, a stat într-o „casă” în care a discutat despre planurile sale cu pescarii locali care și-au împărtășit credința și au fost de acord să-l sprijine.

El a explicat într-o înregistrare din jurnal din 14 noiembrie 2018: „Beneficiul acestui lucru este că eram în carantină. M-am întâlnit cu pescarii care sunt toți credincioși și care au fost de acord să mă lase să fac acest lucru”.

Tribul accepta daruri

Tânărul a recunoscut că „a început să intre în panică când i-a văzut cu săgeți”. În ciuda acestui fapt, John și-a urmat misiunea și a doua zi s-a îndreptat spre insulă. În timp ce tacticile lui John de a oferi cadouri nu i-au câștigat simpatia în rândul locuitorilor insulei, două experiențe de la începutul anilor 1990 arată că aceștia acceptau nuci de cocos de la o echipă de antropologi.

Chattopadhyay, care lucrează acum în Ministerul Justiției Sociale din India, nu s-a mai întors în insulele Andaman și Nicobar de 19 ani și nu are niciun interes să o mai facă. Ea a declarat pentru National Geographic: „Triburile trăiesc pe insule de secole fără nicio problemă. Necazurile lor au început după ce au intrat în contact cu străini”, spune antropologul. „Triburile nu au nevoie de străini pentru a le proteja, ceea ce au nevoie este să fie lăsate în pace”, a spus aceasta potrivit Mirror.co.uk.

Ne puteți urmări și pe Google News