Expert ucis de indigeni cu arcul, deși era apărat de poliție. Săgeata i s-a înfipt în inimă

Expert ucis de indigeni cu arcul, deși era apărat de poliție. Săgeata i s-a înfipt în inimă

Un expert brazilian în triburile izolate din Amazon a fost ucis de o săgeată care l-a lovit în piept în timp ce se apropia de o comunitate băștinașă.

Rieli Franciscato, în vârstă de 56 de ani, a murit miercuri într-o regiune îndepărtată a statului Rondônia din nord-vestul Braziliei. El se afla în zonă pentru a monitoriza un trib ca parte a activității sale pentru agenția indigenă a guvernului, Funai.

Martorii au spus că Franciscato și însoțitorii săi au fost supuși focului în timp ce se apropiau de un grup indigen. Franciscato, care era însoțit de poliție, a încercat să se adăpostească în spatele unui vehicul, dar a fost lovit în piept de o săgeată, au spus martorii.

Un polițist care a asistat la incident a spus că Franciscato a reușit să scoată săgeata, care l-a lovit deasupra inimii. „A strigat, a tras săgeata de la piept, a alergat 50 m (164 ft) și s-a prăbușit, lipsit de viață”, a spus ofițerul într-o înregistrare audio postată pe rețelele de socializare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un fotoreporter din regiune, Gabriel Uchida, a declarat pentru agenția de știri AFP că Franciscato a încercat să observe un trib cunoscut sub numele de „grupul izolat al râului Cautario”. Uchida, care a asistat și el la incident, a declarat că tribul este de obicei „un grup pașnic”, dar „de data aceasta, erau doar cinci bărbați înarmați - un grup de război”.

S-a știut că grupurile indigene din Amazon și din alte părți ale lumii reacționează violent față de persoanele din afară de pe pământurile lor.

Asociația Kaninde Ethno-Environmental Defense, un ONG pe care Franciscato l-a fondat în anii 1980, a declarat că grupul indigen nu are capacitatea de a distinge între un prieten sau un dușman din lumea exterioară. Liderii indigeni spun că incidentele cu minerii ilegali, fermierii apăruți pe pământurile lor ancestrale au devenit mult mai frecvente de când președintele brazilian Jair Bolsonaro a preluat funcția în 2019, promițând să dezvolte regiunea Amazonului.

Amazonul, cea mai mare pădure tropicală din lume, găzduiește aproximativ 100 de triburi izolate, potrivit grupului pentru drepturi indigene Survival International, anunță BBC.